Current Affairs Quiz March 4th & 5th 2020 for RBI/NABARD

March 5, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 4th & 5th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 4th & 5th 2020

Q1. Who has been crowned as the winner of LIVA Miss Diva Universe 2020 competition?

  1. Adline Castelino
  2. Vartika Singh
  3. Aavriti Choudhary
  4. Shefali Sood

Answer: (1)
Adline Castelino has been crowned as the winner of LIVA Miss Diva Universe 2020 competition

Q2. Which country has become India’s top trading partner?

  1. China
  2. Russia
  3. USA
  4. France

Answer: (3)
The United States has surpassed China to become India’s top trading partner. According to the Commerce Ministry data, the bilateral trade between the US and India stood at nearly 88 billion dollars in 2018-19 fiscal. During the period, India’s trade with China was at 87.1 billion dollars

Q3. Recently (NABARD) has sanctioned funds to the tune of Rs 400.64 crore to the ____?

  1. Ladakh
  2. J&K
  3. Puducherry
  4. Chandigarh

Answer: (2)
The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned funds to the tune of Rs 400.64 crore to the union territory of Jammu and Kashmir for the current financial year

Q4. Which country will be hosting the Commonwealth Shooting and Archery Championships in January 2022?

  1. Nepal
  2. China
  3. Japan
  4. India

Answer: (4)
India will be hosting the Commonwealth Shooting and Archery Championships in January 2022.

Q5. International Cricket Council (ICC) has banned Yousuf Abdulrahim Al Balushi from all forms of cricket for 7 years. He hails from which country?

  1. Oman
  2. Pakistan
  3. Nepal
  4. Bangladesh

Answer: (1)
The International Cricket Council (ICC) has banned Oman’s Yousuf Abdulrahim Al Balushi from all forms of cricket for seven years. The player has been reprimanded for breaching the ICC’s Anti-Corruption Code as he was found guilty for breaching various counts in the ICC Men’s T20 World Cup qualifiers 2019

Q6. Central Excise Day is observed annually in India on ____?

  1. 1st March
  2. 28th February
  3. 26th February
  4. 24th February

Answer: (4)
Central Excise Day is celebrated every year on February 24 across the whole India to encourage the employees of excise department to carry out the central excise duty all over India

Q7. Which state has launched Jagananna Vasthi Deevena Scheme?

  1. Telangana
  2. Andhra Pradesh
  3. Odisha
  4. Kerala

Answer: (2)
Andhra Pradesh Chief Minister Y S Jagan Mohan Reddy has launched yet another scheme named after himself, called ‘Jagananna Vasthi Deevena’, under which a financial assistance of Rs 2,300 crore would be provided to students pursuing various post- intermediate courses to meet hostel and mess expenses

Q8. Which state has become the first state in the country to launch the unified vehicle registration card?

  1. Uttar Pradesh
  2. Punjab
  3. Madhya Pradesh
  4. Tamil Nadu

Answer: (3)
Madhya Pradesh has become the first state in the country to launch the unified vehicle registration card. MP is only the second state to launch a unified driving license, after Uttar Pradesh.

Q9. Which bank has partnered with the Microsoft to train differently-abled people for empowering them to find jobs in the banking, financial services and insurance sector?

  1. Canara Bank
  2. SBI
  3. HDFC Bank
  4. Axis Bank

Answer: (2)
Global tech giant Microsoft has announced a partnership with State Bank of India to train differently-abled people for empowering them to find jobs in the banking, financial services and insurance sector.

Q10. India has signed defence deals worth USD 3 billion with which country?

  1. China
  2. Russia
  3. France
  4. USA

Answer: (4)
India and the US has signed defence deals worth $3 billion. The deals include procurement of 24 MH-60 Romeo helicopters by India from the US at a cost of $2.6 billion. Another contract to acquire six AH-64E Apache helicopters for $800 million from the US

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 3rd 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 4th & 5th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 4th & 5th 2020, Current Affairs Quiz March 4th & 5th 2020 Daily