Current Affairs Quiz March 3rd 2021

March 3, 2021
Current Affairs Quiz March 3rd 2021

Here is the Current affairs quiz March 3rd 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 3rd 2021

Q1. Name the state which has launched ”Gharoki Pechan, Chelik Naam” scheme?

  1. Uttarakhand
  2. Uttar Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Wes Bengal

Answer: (1)
Uttarakhand CM Trivendra Singh Rawat has launched ‘Gharoki Paachan, Chelik Naam’ (daughter’s name is a home’s identity) programme and development schemes. The total outlay of the scheme is Rs 42 crore. Around 32,000 women groups of the state are being linked with self-employment to make them self-reliant.

Q2. Which country has recently sent its first ever ambassador to Israel?

  1. Qatar
  2. Iraq
  3. UAE
  4. Iran

Answer: (3)
Israel’s president formally received the first-ever ambassador from the United Arab Emirates

Q4. Recently Rajya Sabha and Lok Sabha Television merged to form single entity named ______

  1. Parliament TV
  2. Sansad TV
  3. Vidhan TV
  4. None of the Above

Answer: (2)
After much delibrations the two dedicated channels — Lok Sabha TV and Rajya Sabha TV — that air the parliamentary proceedings, have been merged into a single entity called the ‘Sansad TV’. Former bureaucrat Ravi Capoor has also been appointed as the CEO of Sansad TV, for a period of one year, with immediate effect and will be spearheading the merger process.

Q4. Name the country where Exercise Desert Flag-VI will be held?

  1. USA
  2. Bahrain
  3. India
  4. UAE

Answer: (4)
The Indian Ministry of Defence (MoD) has announced that the Indian Air Force (IAF) will take part in the Exercise Desert Flag-VI to be held at Al-Dhafra airbase, UAE. The country is participating for the first time in the exercise and will join the airforces of France, the US, the UAE, Saudi Arabia, South Korea and Bahrain

Q5. World Hearing Day is observed annually on ______

  1. 1st March
  2. 2nd March
  3. 3rd March
  4. 4th March

Answer: (3)
World Hearing Day is a campaign held each year by Office of Prevention of Blindness and Deafness of the World Health Organization. Activities take place across the globe and an event is hosted at the World Health Organization on March 3. The theme of World Hearing Day 2021 is Hearing care for ALL!: Screen, Rehabilitate, Communicate.

RBI Grade B Test Series

Q6. World Wildlife Day is observed annually on ______

  1. 1st March
  2. 2nd March
  3. 3rd March
  4. 4th March

Answer: (3)
March 3 is celebrated as the World Wildlife Day commemorating the day of the signing of the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) in 1973

Q7. Which team has won the League Winners Shield at ISL?

  1. Mumbai City FC
  2. ATK Mohun Bagan
  3. FC Goa
  4. Chennaiyin FC

Answer: (1)
Mumbai City FC won the League Winners Shield and a group stage spot in the AFC Champions League with a 2-0 win over ATK Mohun Bagan

Q8. Who has won the men’s and women’s singles titles respectively at the 2021 Uganda International in Kampala?

  1. Malvika Bansod and Saina Nehwal
  2. Prannoy Hs and Varun Kapur
  3. Prannoy Hs and Malvika Bansod
  4. Varun Kapur and Malvika Bansod

Answer: (4)
Indian shuttlers Varun Kapur and Malvika Bansod registered hard-fought wins to clinch the men’s and women’s singles titles respectively at the 2021 Uganda International in Kampala.

Q9. Nand Kumar Singh Chauhan passed away recently. He was renowned _____

  1. Musician
  2. Politician
  3. Sportsmen
  4. Author

Answer: (2)
Nand Kumar Singh Chauhan, the BJP Lok Sabha member from Khandwa in Madhya Pradesh, died at a hospital in Gurugram

Q10. Who has developed the “Sugamya Bharat App”?

  1. Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD)
  2. Department of Food and Civil Supplies
  3. Department of Economic Affairs
  4. Department of Art and Culture

Answer: (1)
Union Minister for Social Justice and Empowerment, Thaawarchand Gehlot has launched the “Sugamya Bharat App”, through a video conference in New Delhi. The minister also launched a handbook entitled “Access – The Photo Digest”. The App and the handbook have been developed by the Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD) under the Ministry of Social Justice and Empowerment.

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 2nd 2021

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 3rd 2021, Daily Current Affairs Quiz March 3rd 2021, Current Affairs Quiz March 3rd 2021 Daily