Current Affairs Quiz March 2nd 2021

March 2, 2021
Current Affairs Quiz March 2nd 2021

Here is the Current affairs quiz March 2nd 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 2nd 2021

Q1. Name the country which has launched its first satellite namely ‘Arktika-M’ for monitoring the Arctic’s climate?

  1. Russia
  2. China
  3. Japan
  4. India

Answer: (1)
Russia has launched its space satellite Arktika-M on a mission to monitor the climate and environment in the Arctic amid a push by the Kremlin to expand the country’s activities in the region.

Q2. The government has set target of building a ________ bio-economy by 2025

  1. USD 75 billion
  2. USD 100 billion
  3. USD 125 billion
  4. USD 150 billion

Answer: (4)
The Union Minister of Health and Family Welfare & Science and Technology Dr. Harsh Vardhan on March 1, 2021, virtually inaugurated the second edition of Global-Bio India 2021. The theme of the event is ‘Transforming Lives’ with the tagline ‘Biosciences to Bio-economy’. The Biotechnology sector has emerged as a significant part of the country’s economy and the government has also been playing a major role in building a USD 150 billion bio-economy by 2025.

Q3. Which country has been described as “Priority One” partner in the defence by India recently?

  1. Nepal
  2. Sri Lanka
  3. Bangladesh
  4. China

Answer: (2)
India has described Sri Lanka as “Priority One” partner in the defence sphere and said the participation of its military aircraft in the 70th anniversary celebration of the Sri Lanka Air Force (SLAF) is indicative of the growing cooperation, camaraderie and friendship between the two militaries

Q4. Who has taken over as Principal Director General, Press Information Bureau?

  1. N Narayan
  2. Dhiraj Singh
  3. Jaideep Bhatnagar
  4. Vasudha Gupta

Answer: (3)
Former head of the News Services Division of All India Radio, Jaideep Bhatnagar, had took over as Principal Director General of the Press Information Bureau

RBI Grade B Test Series

Q5. The United Nations Committee for Development Policy (CDP) has recommended graduation of _________from the category of Least Developed Country (LDC)

  1. Bangladesh
  2. Nepal
  3. Sri Lanka
  4. Maldives

Answer: (1)
The United Nations Committee for Development Policy (CDP) has recommended graduation of Bangladesh from the category of Least Developed Country (LDC) as it fulfilled the eligibility criteria in terms of per capita income, human assets and economic and environmental vulnerability. This is the second consecutive time since 2018 that the CDP has made recommendation for Bangladesh for graduation from LDC category.

Q6. Which has become the first country in the world to receive vaccines acquired through the United Nations-backed COVAX initiative?

  1. Gulf of Guinea
  2. Bukina Faso
  3. Ghana
  4. Tongo

Answer: (3)
Ghana has become the first country in the world to receive vaccines acquired through the United Nations-backed COVAX initiative with a delivery on Wednesday of 6,00,000 doses of the AstraZeneca vaccine made by the Serum Institute of India.

Q7. Who has won the gold medal in the women’s 53-kg category at XXIV Outstanding Ukrainian Wrestlers and Coaches Memorial?

  1. Simranjit Kaur
  2. Kumuna Boro
  3. Pooja Rani
  4. Vinesh Phogat

Answer: (4)
Indian wrestler Vinesh Phogat has won the gold medal in the women’s 53-kg category at XXIV Outstanding Ukrainian Wrestlers and Coaches Memorial in Kyiv, Ukraine. Vinesh Phogat defeated world number seven Vanesa Kaladzinskaya of Belarus in the finals to win the gold medal and make a winning return to her first competitive outing since the Covid-19 induced lockdown

Q8. Where does seven-day International Yoga Festival inaugurated recently?

  1. Dehradun
  2. Rishikesh
  3. Haridwar
  4. Allahabad

Answer: (2)
The seven-day International Yoga Festival was inaugurated by Agriculture Minister Subodh Uniyal, head of Akhil Bharatiya Akhada Parishad (ABAP) Narendra Giri and Patanjali Yogpeeth chairman Acharya Balakrishna in Rishikesh

Q9. Civil Accounts Day is observed annually in India on _______?

  1. 1st March
  2. 2nd March
  3. 3rd March
  4. 4th March

Answer: (1)
The Indian Civil Accounts Service (ICAS) observes the “Civil Accounts Day” every year on March 01, 2021, since its inception in 1976

Q10. Zero Discrimination Day is observed annually on _______

  1. 1st March
  2. 2nd March
  3. 3rd March
  4. 4th March

Answer: (1)
Zero Discrimination Day is an annual day celebrated on 1 March each year by the United Nations and other international organisations. The day aims to promote equality before the law and in practice throughout all of the member countries of the UN. The theme of Zero Discrimination Day 2021: “End Inequalities”.

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 1st 2021

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 2nd 2021, Daily Current Affairs Quiz March 2nd 2021, Current Affairs Quiz March 2nd 2021 Daily