Current Affairs Quiz March 29th 2020 for RBI/NABARD

March 29, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 29th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 29th 2020

Q1. Who has tied up U.S. Centers for Disease Control and Prevention to introduce AI bot called ‘Clara’ to help people assess potential symptoms of COVID-19?

  1. Microsoft
  2. Facebook
  3. Google
  4. Amazon

Answer: (1)
The CDC has partnered up with CDC Foundation and Microsoft Azure’s Healthcare Bot service to create Clara, the “coronavirus self-checker.”

Q2. Who will start a tele-consultation facility for its follow-up patients?

  1. PGI
  2. Deen Dayal Upadhyay Hospital
  3. King Edward Memorial Hospital
  4. AIIMS

Answer: (4)
All India Institute of Medical Sciences, New Delhi is going to start a tele-consultation facility for its follow-up patients

Q3. Who has launched #StayHomeIndiaWithBooks initiative in the wake of Preventive Measures of the Government of India to contain the spread of Covid-19?

  1. CBSE
  2. NBT
  3. NCERT
  4. ICSE

Answer: (2)
National Book Trust (NBT) of HRD Ministry has launched #StayHomeIndiaWithBooks initiative in the wake of Preventive Measures of the Government of India to contain the spread of Covid-19.

Q4. Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Package, the amount Insurance scheme for health workers is ____?

  1. Rs 20 lakh
  2. Rs 35 lakh
  3. Rs 50 lakh
  4. Rs 75 lakh

Answer: (3)
Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Package any health professional, who while treating Covid-19 patients, meet with some accident, then he/she would be compensated with an amount of Rs 50 lakh under the scheme.

Q5. How much India’s population would be covered under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana?

  1. 50 crore
  2. 60 crore
  3. 70 crore
  4. 80 crore

Answer: (4)
80 crore individuals, i.e, roughly two-thirds of India’s population would be covered under this scheme

Q6. How much amount would be given to PMJDY women account-holders for next three months under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana?

  1. Rs 250
  2. Rs 500
  3. Rs 750
  4. Rs 1000

Answer: (2)
A total of 20.40 crores PMJDY women account-holders would be given an ex-gratia of Rs 500 per month for next three months

Q7. Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, the government proposes to pay ___ percent of monthly wages of Wage-earners below Rs 15,000 per month in businesses having less than 100 workers into their PF accounts for next three months.

  1. 24%
  2. 18%
  3. 12%
  4. 6%

Answer: (1)
Wage-earners below Rs 15,000 per month in businesses having less than 100 workers are at risk of losing their employment. Under this package, government proposes to pay 24 percent of their monthly wages into their PF accounts for next three months.

Q8. What amount will be given to senior citizens (above 60 years), widows and Divyang during next three months under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana?

  1. Rs 250
  2. Rs 500
  3. Rs 750
  4. Rs 1000

Answer: (4)
Government will give around 3 crore aged widows and people in Divyang category, the support of Rs 1,000 to tide over difficulties during next three months

Q9. Who is setting up a fund to assist rehabilitation of small enterprises and Micro, Small & Medium Enterprises (MSMEs)?

  1. NABARD
  2. RBI
  3. CII
  4. FICCI

Answer: (3)
In the wake of the coronavirus (Covid-19) outbreak, the Confederation of Indian Industry (CII) is setting up a fund to assist rehabilitation of small enterprises and Micro, Small & Medium Enterprises (MSMEs).

Q10. Which country has launched sixth Advanced Extremely High Frequency (AEHF-6) satellite?

  1. China
  2. USA
  3. India
  4. Israel

Answer: (2)
The sixth Advanced Extremely High Frequency (AEHF-6) satellite has been launched by USA

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 27th & 28th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 29th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 29th 2020, Current Affairs Quiz March 29th 2020 Daily