Current Affairs Quiz March 25th 2020 for RBI/NABARD

SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 25th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 25th 2020

Q1. Fitch Ratings has slashes its growth forecast for India to _____ for 2020-21?

  1. 5.1%
  2. 5.3%
  3. 5.5%
  4. 5.7%

Answer: (1)
Fitch Ratings has slashes its growth forecast for India from 5.6% to 5.1% for 2020-21, as Covid-19 hit Indian manufacturers after supply chain disruptions in China

Q2. Who will start Swavalamban Express for budding entrepreneurs?

  1. NABARD
  2. RBI
  3. SBI
  4. SIDBI

Answer: (4)
The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has said it will start Swavalamban Express on June 5 this year for budding entrepreneurs.

Q3. Who is the author of book titled ‘Messiah Modi: A Great Tale of Expectations’?

  1. Bhalchandra Mungekar
  2. Tavleen Singh
  3. Sadguru Patil
  4. Tarun Vijay

Answer: (2)
A book entitled ‘Messiah Modi: A Great Tale of Expectations’ penned by senior journalist & author Tavleen Singh has been released.

Q4. World Meteorological Day observed is observed annually on ____?

  1. 21st March
  2. 22nd March
  3. 23rd March
  4. 24th March

Answer: (3)
World Meteorological Day is celebrated every year on 23 March to commemorate the entry into force in 1950 of the convention that created the World Meteorological Organization. The theme of 2020 is ‘Climate and Water’

Q5. World Water Day is observed annually on ___?

  1. 21st March
  2. 22nd March
  3. 23rd March
  4. 24th March

Answer: (2)
World Water Day is held annually on 22 March as a means of focusing attention on the importance of freshwater and advocating for the sustainable management of freshwater resources. The theme for 2020 is “Water and Climate Change”.

Q6. Who has been nominated for the Limca Book of World Records for his extra-ordinary achievement to be the first Indian to climb the highest volcanoes of each of the 7 continents?

  1. Sangeeta Sindhi
  2. Anita Devi
  3. Anshu Jampsena
  4. Satyarup Siddhanta

Answer: (4)
Satyarup Siddhanta has been nominated for the coveted Limca Book of World Records for his extra-ordinary achievement to be the first Indian to climb the highest volcanoes of each of the 7 continents

Q7. Who has begun the supply of the world’s cleanest petrol and diesel (BS-VI) across the country with all its 28,000 petrol pumps?

  1. Indian Oil Corporation (IOCL)
  2. Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL)
  3. Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL)
  4. None of the above

Answer: (1)
Indian Oil Corp (IOC), the nation’s biggest oil firm, has begun the supply of the world’s cleanest petrol and diesel across the country with all its 28,000 petrol pumps dispensing ultra-low sulphur fuel a good two weeks before the April 1 deadline

Q8. Which country has been confirmed as the first co-chair of the Governing Council on the India-led global Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI)?

  1. USA
  2. Australia
  3. UK
  4. Israel

Answer: (3)
The UK has been confirmed as the first co-chair of the Governing Council on the India-led global Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI).

Q9. Which has become the first country to boycott the Tokyo Games?

  1. Australia
  2. Canada
  3. Japan
  4. USA

Answer: (2)
Canada has become the first country to boycott this year’s Olympic and Paralympic games, due to the COVID-19 coronavirus pandemic

Q10. _____ becomes the first state/UT in India to introduce taser guns.

  1. Gujarat
  2. Madhya Pradesh
  3. Rajasthan
  4. J&K

Answer: (1)
Gujarat Police first in India to introduce taser guns

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 23th & 24th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 25th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 25th 2020, Current Affairs Quiz March 25th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook