Current Affairs Quiz March 23rd & 24th 2020 for RBI/NABARD

March 24, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 23rd & 24th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 23rd & 24th 2020

Q1. World Poetry Day is observed annually on ___?

  1. 21st March
  2. 22nd March
  3. 23rd March
  4. 24th March

Answer: (1)
Held every year on 21 March, World Poetry Day celebrates one of humanity’s most treasured forms of cultural and linguistic expression and identity

Q2. The Union Cabinet has approved a Production Incentive Scheme (PLI) for large-scale electronics manufacturing entity for period of ___ years.

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: (4)
The Union Cabinet has approved a Production Incentive Scheme (PLI) for large-scale electronics manufacturing entity. It provides an incentive of 4 per cent to 6 per cent on incremental sales (over the base year) of goods manufactured in India and covered under target segments to eligible companies for a period of five years

Q3. World Down Syndrome Day is observed annually on ____

  1. 21st March
  2. 22nd March
  3. 23rd March
  4. 24th March

Answer: (1)
Every year World Down Syndrome Day is celebrated on 21 March. The theme of World Down Syndrome Day 2020 is “We Decide”.

Q4. Netflix Inc (NFLX.O) has established a _____fund to assist workers on film and television productions that have been shut down due to the global coronavirus outbreak.

  1. $50 million
  2. $75 million
  3. $100 million
  4. $125 million

Answer: (3)
Netflix Inc (NFLX.O) has established a $100 million (86.3 million pounds) fund to assist workers on film and television productions that have been shut down due to the global coronavirus outbreak

Q5. The International Day for the Elimination of Racial Discrimination is observed annually on ___

  1. 21st March
  2. 22nd March
  3. 23rd March
  4. 24th March

Answer: (1)
The International Day for the Elimination of Racial Discrimination is observed annually on 21 March. On that day, in 1960, police opened fire and killed 69 people at a peaceful demonstration in Sharpeville, South Africa, against the apartheid pass laws

Q6. Which has become first state to Impose Curfew in wake of Covid-19?

  1. Kerala
  2. Punjab
  3. Rajasthan
  4. Himachal Pradesh

Answer: (2)
The Punjab government on 23rd March 2020 imposed a curfew to stop the spread of coronavirus, making it the first state to take the drastic measure

Q7. International Day of Forests is observed annually on ___?

  1. 21st March
  2. 22nd March
  3. 23rd March
  4. 24th March

Answer: (1)
The International Day of Forests, World Forest Day is celebrated on March 21 every year to spread awareness about the environment. The theme for International Day of Forests 2020 is “Forests and Biodiversity”.

Q8. Which state government has abolished quota in promotion for employees?

  1. Uttar Pradesh
  2. Haryana
  3. Uttarakhand
  4. Himachal Pradesh

Answer: (3)
Uttarakhand government has abolished quota in promotion for employees

Q9. The Reserve Bank of India has announced massive open market operations purchase of government securities for _____

  1. Rs 50,000 crore
  2. Rs 1,00,000 crore
  3. Rs 1,50,000 crore
  4. Rs 2,00,000 crore

Answer: (2)
To maintain stability in the financial system in the wake of coronavirus outbreak, the Reserve Bank of India has announced massive OMOs (open market operations) purchase of government securities for Rs 1,00,000 crore in two tranches

Q10. Which bank has set up a COVID-19 Emergency Credit Line for borrowers?

  1. Punjab National Bank
  2. Canara Bank
  3. HDFC Bank
  4. SBI

Answer: (4)
The State Bank of India (SBI) has announced a COVID-19 Emergency Credit Line for borrowers. This would help borrowers beat the adverse impact of the COVID-19 outbreak

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 22nd 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 23rd & 24th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 23rd & 24th 2020, Current Affairs Quiz March 23rd & 24th 2020 Daily