Current Affairs Quiz March 22nd 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz March 22nd 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 22nd 2020

Q1. The Ministry of Railways has planned to electrify balance Broad Gauge (BG) routes of the Indian Railways by_______?

  1. April 2023
  2. December 2023
  3. April 2024
  4. December 2024

Answer: (2)
The Ministry of Railways has planned to electrify balance Broad Gauge (BG) routes of the Indian Railways by December 2023

Q2. The Defence Ministry has signed a capital acquisition contract with _____ for procurement of 16,479 l (LMGs).

  1. Israel Weapons Industries
  2. Leonardo
  3. General Dynamics
  4. Raytheon

Answer: (1)
The Defence Ministry has signed a capital acquisition contract with Israel Weapons Industries (IWI) for procurement of 16,479 l (LMGs) at a cost of Rs 880 crore.

Q3. The International Day of Happiness is celebrated worldwide every year on ____

  1. 17th March
  2. 18th March
  3. 19th March
  4. 20th March

Answer: (4)
The International Day of Happiness is celebrated worldwide every year on 20th March to advance happiness as a fundamental human right for all human beings, and happytalism, as new economic system. The 2020 International Day of Happiness campaign theme is ‘Happiness For All, Together’.

Q4. DBS Bank India has entered into a partnership with ____ to offer a complimentary insurance plan for its DBS Treasures customers in India

  1. SBI Life Insurance Co. Ltd.
  2. Exide Life Insurance Co. Ltd.
  3. Bharti AXA Life Insurance Co. Ltd.
  4. PNB MetLife India Insurance Co. Ltd.

Answer: (3)
DBS Bank India has entered into a partnership with Bharti AXA to offer a complimentary insurance plan for its DBS Treasures customers in India

Q5. Whatsapp has provided the aid of a ___donation to the Poynter Institute’s International Fact-Checking Network (IFCN).

  1. $1 million
  2. $5 million
  3. $10 million
  4. $15 million

Answer: (1)
WhatsApp has launched the WhatsApp Coronavirus Information Hub globally, in partnership with the World Health Organization, United Nations Children’s Fund, and United Nations Development Programme, and a $1 million donation to the Poynter Institute’s International Fact-Checking Network (IFCN).

Q6. The government has approved the proposal for creation of National Technical Textiles Mission for a period of ____

  1. 2 years
  2. 3 years
  3. 4 years
  4. 5 years

Answer: (3)
The government has approved the proposal for creation of National Technical Textiles Mission for a period of 4 years (2020-21 to 2023-24) with an outlay of Rs.1480 crores

Q7. The Reserve Bank of India (RBI has announced additional purchase of government securities worth _______ through open market operations (OMO) for stress over COVID-19 related disruptions.

  1. Rs 40,000 crore
  2. Rs 30,000 crore
  3. Rs 20,000 crore
  4. Rs 10,000 crore

Answer: (2)
The Reserve Bank of India (RBI) has announced additional purchase of government securities worth Rs 30,000 crore through open market operations (OMO) to boost liquidity and enhance investor confidence in the financial markets that remain under stress over COVID-19 related disruptions

Q8. What is India’s ranking in World Happiness Report 2020?

  1. 101st
  2. 123rd
  3. 141st
  4. 144th

Answer: (4)
India, previously ranked at 140 dropped to 144th in the World Happiness Report, 2020

Q9. International Day of Nowruz is observed annually on _____?

  1. 22nd March
  2. 21st March
  3. 20th March
  4. 19th March

Answer: (2)
The United Nations’ (UN) International Day of Nowruz celebrates the start of the Persian spring festival March 21 ever year

Q10. The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) has signed an Memorandum of Understanding (MoU) with _____to bring in better synergy in the agricultural activities

  1. Small Farmers Agribusiness Consortium (SFAC)
  2. NABARD
  3. HAFED
  4. NAFED

Answer: (1)
The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) has signed an Memorandum of Understanding (MoU) with Small Farmers Agribusiness Consortium (SFAC) to bring in better synergy in the agricultural activities

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 21st 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 22nd 2020, Daily Current Affairs Quiz March 22nd 2020, Current Affairs Quiz March 22nd 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook