Current Affairs Quiz March 1st & 2nd 2020 for RBI/NABARD

March 2, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 1st & 2nd 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 1st & 2nd 2020

Q1. India ranks ____ on the Sustainability Index as per report commissioned by the World Health Organization (WHO), UN Children’s Fund (UNICEF) and The Lancet medical journal?

  1. 55th
  2. 77th
  3. 88th
  4. 99th

Answer: (2)

Q2. India ranks ____ on the Flourishing Index as per report commissioned by the World Health Organization (WHO), UN Children’s Fund (UNICEF) and The Lancet medical journal?

  1. 99th
  2. 101st
  3. 112th
  4. 131st

Answer: (4)
In the report assessing the capacity of 180 countries to ensure that their youngsters can survive and thrive, India ranks 77th on the Sustainability Index and 131 on the Flourishing Index

Q3. Which city has organised the 3rd edition of the Chitra Bharati Film Festival?

  1. Chandigarh
  2. Noida
  3. Ahmedabad
  4. Kolkata

Answer: (3)
Chitra Bharati Film Festival (CBFF) is being organized by Bharatiya Chitra Sadhana at Gujarat University in Ahmedabad

Q4. The Geological Survey of India (GSI) has discovered gold deposits in ____?

  1. Sonbhadra
  2. Allahabad
  3. Amroha
  4. Azamgarh

Answer: (1)
In Sonbhadra district of Uttar Pradesh, gold deposits of 3,000 tonne worth Rs 12 lakh crore were  discovered

Q5. Who has created history by becoming the first player ever to play 100 matches in all the three formats of the game?

  1. Virat Kohli
  2. Rohit Sharma
  3. Alaister Cook
  4. Ross Taylor

Answer: (4)
New Zealand batsman Ross Taylor has created history by becoming the first player ever to play 100 matches in all the three formats of the game

Q6. Who has launched ‘5G Hackathon’?

  1. Department of Telecommunications
  2. NITI Aayog
  3. Ministry of IT
  4. Reliance Jio

Answer: (1)
In its endeavor to identify and promote applications relevant to India in the 5G realm, the Department of Telecommunications (DoT) has launched ‘5G Hackathon’ in association with a number of governments, academia & industry stakeholders

Q7. Who has launched the Hindi Version of Artificial Intelligence-based chatbot called “ASKDISHA”?

  1. HDFC Bank
  2. Indian Railways
  3. SBI
  4. Air India

Answer: (2)
The Indian Railways has launched the Hindi Version of Artificial Intelligence-based chatbot called “ASKDISHA”.

Q8. Who has been appointed as managing director and CEO of Dhanlaxmi Bank?

  1. Rohit Bhagat
  2. Rakesh Makhija
  3. Sunil Gurbaxani
  4. S Vishvanathan

Answer: (3)
RBI has approved the appointment of Sunil Gurbaxani as managing director and CEO of the Dhanlaxmi  bank for a period of three years from the date of taking charge.

Q9. Who launched an interactive AI Powered ChatBot solution LIDEA for its customers on WhatsApp?

  1. Brigade Enterprises Ltd
  2. Birla Estates
  3. Godrej Properties Ltd
  4. Oberoi Realty Ltd

Answer: (2)
Birla Estates recently launched an interactive AI Powered ChatBot solution LIDEA for its customers on WhatsApp. The solution is aimed at providing information of its projects to users who are evaluating residential developments of Birla Estates

Q10. Who has won the SERB Women Excellence Award for the year 2020?

  1. Dr Niti Kumar
  2. Shekhar C Mande
  3. Atul Kumar
  4. Ashish Kishore Lele

Answer: (1)
Dr. Niti Kumar, Senior Scientist of Molecular Parasitology and Immunology Division, CSIR-CDRI, Lucknow, has received the SERB Women’s Excellence Award-2020

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 29th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 1st & 2nd 2020, Daily Current Affairs Quiz March 1st & 2nd 2020, Current Affairs Quiz March 1st & 2nd 2020 Daily