Current Affairs Quiz March 1st 2021

March 1, 2021
Current Affairs Quiz March 1st 2021

Here is the Current affairs quiz March 1st 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 1st 2021

Q1. Name the country which presided over the G20 Central Bank Governors’ meet recently?

  1. Italy
  2. France
  3. Germany
  4. Switzerland

Answer: (1)
Union Finance and Corporate Affairs Minister Nirmala Sitharaman has participated virtually in the First G20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) meeting under the Italian Presidency to discuss policy actions for transformative and equitable recovery

Q2. Which payment’s bank has recently been granted the status of scheduled commercial bank?

  1. Airtel Payments Bank
  2. India Post Payments Bank
  3. Fino Payments Bank
  4. Jio Payments Bank

Answer: (3)
The Reserve Bank has included Fino Payments Bank in the Second Schedule of the Reserve Bank of India Act, 1934. The scheduled commercial bank, also called scheduled bank, status allows Fino to enhance its banking position in the treasury and participation in liquidity adjustment facility (LAF) window as per the RBI. It also helps the bank strengthen its business proposition on liabilities generation

Q3. What was the theme of 39th Agartala International Book Fair inaugurated recently?

  1. Ek Tripura, Atamnirbhar Tripura
  2. Ek Tripura, Shrestha Tripura
  3. Atamnirbhar Tripura, Shrestha Tripura
  4. All of the Above

Answer: (2)
The 39th Agartala International Book Fair with the theme “Ek Tripura, Shrestha Tripura”  has begun at Agartala.

RBI Grade B Test Series

Q4. Name the state that will host the 2020-2021 Hero Indian Women’s League?

  1. Maharashtra
  2. Goa
  3. West Bengal
  4. Odisha

Answer: (4)
Odisha will host the 2020-2021 Hero Indian Women’s League, the All India Football Federation (AIFF). The dates for the tournament will be announced soon. AIFF president Praful Patel thanked the Odisha government for agreeing to host the event

Q5. Who will be conferred with the CERAWeek global energy and environment leadership award?

  1. Vladimir Putin
  2. Narendra Modi
  3. Xi Xining
  4. Joe Biden

Answer: (2)
Prime Minister Narendra Modi will receive the CERAWeek global energy and environment leadership award during an annual international energy conference. The Prime Minister will also deliver the keynote address at the CERAWeek Conference-2021, which will be held virtually from March 1 to 5, its organiser, IHS Markit

Q6. Which space agency has launched Brazil’s 637-kg Amazonia-1 satellite recently?

  1. ISRO
  2. NAXA
  3. CNSA
  4. JAXA

Answer: (1)
India’s PSLV-C51 carrying Brazil’s Amazonia-1 and 18 other satellites blasted off from. PSLV-C51/Amazonia-1 is Isro’s first launch mission

Q7. Under how many stages India Toy Fair 2021 have been divided?

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Five

Answer: (4)
Prime Minister Narendra Modi inaugurated the India Toy Fair 2021 via video conference during which he urged the country to become ‘atmanirbhar’ in the toy manufacturing sector. The toy fair is divided into five stages — pre-school to Class II, primary, upper primary, secondary and senior secondary.

Q8. Name the author of book titled “Advantage India: The Story of Indian Tennis”?

  1. KS Vijayanath
  2. Jhumpa Lahiri
  3. Anindya Dutta
  4. Dalai Lama

Answer: (3)
The banker-turned-author Anindya Dutta has come out with his new book titled “Advantage India: The Story of Indian Tennis”,

Q9. Rare Disease Day 2021 has been observed on _______

  1. 28th February
  2. 1st March
  3. 2nd March
  4. 3rd March

Answer: (1)
Rare Disease Day is an observance held on the last day of February to raise awareness for rare diseases and improve access to treatment and medical representation for individuals with rare diseases and their families. This year in 2021 it falls on February 28, 2021.

Q10. National Science Day is observed annually on ______

  1. 28th February
  2. 1st March
  3. 2nd March
  4. 3rd March

Answer: (1)
National Science Day is celebrated in India on 28 February each year to mark the discovery of the Raman effect by Indian physicist Sir C. V. Raman on 28 February 1928. The theme for this year’s National Science Day is ‘Future of STI: Impact on Education Skills and Work’.

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 3rd 2021

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 1st 2021, Daily Current Affairs Quiz March 1st 2021, Current Affairs Quiz March 1st 2021 Daily