Current Affairs Quiz March 19th 2020 for RBI/NABARD

March 19, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 19th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 19th 2020

Q1. The government has hiked the dearness allowance (DA) central government employees and pensioners by ____?

  1. 1%
  2. 2%
  3. 3%
  4. 4%

Answer: (4)
The government has hiked DA by 4%, which means the dearness allowance has been increased from 17% of basic pay/pension to 21% of basic pay/pension for central government employees and pensioners

Q2. _____ is the world’s first whole country to become an International Dark Sky Place.

  1. Pacific island of Niue
  2. Barbados
  3. Nauru
  4. Palau

Answer: (1)
The Pacific island of Niue is the world’s first whole country to become an International Dark Sky Place.

Q3. Which state has the scheme CMAST and CMAT for the welfare of sports persons and artists of the State?

  1. Andhra Pradesh
  2. Kerala
  3. Manipur
  4. Arunachal Pradesh

Answer: (3)
Manipur Chief Minister N. Biren Singh has announced the biggest ever scheme for the welfare of sports persons and artists of the State. ‘Chief Minister’s Akhannaba Sanaroising gi Tengbang (CMAST)’ and Chief Minister Artist Sing gi Tengbang (CMAT)’ would provide benefits to thousands of sportspersons and artistes of the State who have brought laurels to the State and Country

Q4. The Reserve Bank of India (RBI) on Friday lowered the single borrower and group exposure limit for urban cooperative banks (UCBs) to ___ and ___ of tier I capital.

  1. 20%, 25%
  2. 15%, 25%
  3. 15%, 20%
  4. 25%, 30%

Answer: (2)
The Reserve Bank of India (RBI) has lowered the single borrower and group exposure limit for urban cooperative banks (UCBs) to 15% and 25% of tier I capital, respectively, to reduce concentration risks arising out of such large loans.

Q5. Who has been appointed as new CEO & MD of Yes Bank?

  1. Sunil Mehta
  2. Prashant Kumar
  3. Mahesh Krishnamurthy
  4. Atul Bheda

Answer: (2)
Prashant Kumar, who served as the administrator of Yes Bank, has now been appointed the troubled bank’s new Chief Executive Officer and Managing Director

Q6. India ranked ____ worldwide in women member presence on board as per a recent study on ‘Women On Board 2020’.

  1. 6th
  2. 8th
  3. 10th
  4. 12th

Answer: (4)
According to a recent study on ‘Women On Board 2020’ by global recruitment tendering platform MyHiringClub.com and Sarkari-Naukri.info, India ranked 12th worldwide in women member presence on board

Q7. National Vaccination Day is observed annually on ____?

  1. 16th March
  2. 17th March
  3. 18th March
  4. 19th March

Answer: (1)
India observes National Vaccination Day also known as National Immunization Day (NID) on 16th March every year.

Q8. World Consumer Rights Day is observed annually on ___?

  1. 13th March
  2. 14th March
  3. 15th March
  4. 16th March

Answer: (3)
The World Consumer Rights Day is observed globally on March 15th to protect the rights of the consumers. The Theme of World Consumer Rights Day 2020: “The Sustainable Consumer”.

Q9. The Maharashtra government has approved the proposal to rename ____railway station as Nana Shankar Sheth.

  1. Mumbai Central
  2. Nanded
  3. Nashik
  4. Nagpur

Answer: (1)
The Maharashtra government approved the proposal to rename Mumbai Central railway station as Nana Shankar Sheth.

Q10. Who has launched a web portal to track progress of novel coronavirus (Covid-19) worldwide?

  1. Google
  2. Microsoft
  3. Amazon
  4. Yahoo

Answer: (2)
As the novel coronavirus (Covid-19) spreads like wildfire across countries, Microsoft’s Bing team has launched a web portal to track its progress worldwide

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 18th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 19th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 19th 2020, Current Affairs Quiz March 19th 2020 Daily