Current Affairs Quiz March 18th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz March 18th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 18th 2020

Q1. Which bank has waived off the maintenance of Average Monthly Balance (AMB) for all Savings Bank Accounts?

  1. HDFC Bank
  2. Punjab National Bank
  3. State Bank of India
  4. Canara Bank

Answer: (3)
The State Bank of India (SBI has waived off the maintenance of Average Monthly Balance (AMB) for all Savings Bank Accounts. The bank said that the charges on maintaining AMB will now be waived off on all 44.51 crore savings bank accounts.

Q2. What is India’s ranking in Global Animal Protection Index 2020?

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 3rd
  4. 4th

Answer: (2)
India has ranked second as the better-performing countries in the Animal Protection Index (API)

Q3. The Department of Science and Technology (DST) has sanctioned Rs 7.25 crore to ____ to establish a Technology Innovation Hub (TIH) at the Institute.

  1. IIT Mandi
  2. IIT Ropar
  3. IIT Delhi
  4. IIT Roorkee

Answer: (1)
Under its National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical Systems (NM-ICPS), the Department of Science and Technology (DST) has sanctioned Rs 7.25 crore to IIT Mandi to establish a Technology Innovation Hub (TIH) at the Institute.

Q4. Who will be inducted into the World Golf Hall of Fame as part of the class of 2021?

  1. McIlroy Rory McIlroy
  2. Rahm Jon Rahm
  3. Koepka Brooks Koepka
  4. Tiger Woods

Answer: (4)
American golfer Tiger Woods will be inducted into the World Golf Hall of Fame as part of the class of 2021. Woods was among 10 finalists named in March as candidates for 2021. His 93 worldwide victories include a record-tying 82 US PGA Tour titles. He won his 15th major title at the Masters last April

Q5. IDFC FIRST Bank has announced the signing of_____ as its first-ever brand ambassador

  1. Amitabh Bachchan
  2. Akshay Kumar
  3. Shahrukh Khan
  4. Amir Khan

Answer: (1)
IDFC FIRST Bank has announced the signing of iconic Bollywood actor Amitabh Bachchan, as its first-ever brand ambassador

Q6. Who has launched its CSR initiative, Pragati to promote women entrepreneurship in India?

  1. Google
  2. Microsoft
  3. Amazon
  4. Facebook

Answer: (4)
Facebook India has launched its CSR initiative, Facebook Pragati to promote women entrepreneurship in India.

Q7. The government has declared face masks and hand sanitizers as essential commodities for the next ____?

  1. 100 days
  2. 150 days
  3. 200 days
  4. 300 days

Answer: (1)
The government has declared face masks and hand sanitizers as essential commodities for the next 100 days. The move is aimed at stepping up efforts to boost supply and prevent hoarding of these items in its fight to check the spread of coronavirus disease. The government has notified order under the Essential Commodities Act to declare these items as essential commodities up to June 30, 2020, by amending the schedule of the Essential Commodities Act 1955.

Q8. Which state has recently launched three ambitious schemes for skill development and employment generation for youths in the state?

  1. Haryana
  2. Punjab
  3. Uttar Pradesh
  4. Rajasthan

Answer: (3)
Uttar Pradesh government has launched three ambitious schemes for skill development and employment generation for youths in the state and also announced to depute ”Arogya Mitras” at all primary health centres to inform people about government health schemes.

Q9. Who has lifted their maiden Ranji Trophy title?

  1. Bengal
  2. Saurashtra
  3. Mumbai
  4. Tamil Nadu

Answer: (2)
Saurashtra defeated Bengal to lift their maiden Ranji Trophy title

Q10. India has pledged ____toward a Covid-19 emergency fund.

  1. $5 million
  2. $10 million
  3. $15 million
  4. $20 million

Answer: (2)
India pledged $10 million toward a Covid-19 emergency fund

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 17th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 18th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 18th 2020, Current Affairs Quiz March 18th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook