Current Affairs Quiz March 16th 2020 for RBI/NABARD

SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 16th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 16th 2020

Q1. Which state has been ranked number one in the country for overall implementation of Poshan Abhiyan?

  1. Andhra Pradesh
  2. Kerala
  3. Gujarat
  4. Odisha

Answer: (1)
State of Andhra Pradesh ranked 1st in the country for overall implementation of Poshan Abhiyan as per the recent report shared by NITI Aayog.

Q2. Which state has topped the list in the installations of solar rooftop plants across the country?

  1. Andhra Pradesh
  2. Kerala
  3. Gujarat
  4. Odisha

Answer: (3)
To achieve renewable power generation goals, Gujarat has topped the list in the installations of solar rooftop plants across the country with about 50,915 systems being fixed on domestic rooftops in the State as on March 2, 2020. Maharashtra follows with 5,513 installations as on the same date

Q3. Who has been named BBC Indian Sportswoman of Year?

  1. MC Mary Kom
  2. PV Sindhu
  3. Mirabai Chanu
  4. Apurvi Chandela

Answer: (2)
PV Sindhu named BBC Indian Sportswoman of Year

Q4. An exhibition named “Jallianwala Bagh” is scheduled to be organized in ___?

  1. Amritsar
  2. Mumbai
  3. Kolkata
  4. New Delhi

Answer: (4)
An exhibition named “Jallianwala Bagh” is scheduled to be organized in New Delhi

Q5. Government plans to have at least one PMBJP Kendra in each _____ of country by end of 2020.

  1. City
  2. Block
  3. District
  4. Village

Answer: (2)
Union Government plans to have at least one Pradhan Mantri Bhartiya JanAushadhi Pariyojana (PMBJP) Kendra in each block of the country by end of 2020.

Q6. WHO officially declares COVID-19 as a ______

  1. Pandemic
  2. Epidemic
  3. Both 1 and 2
  4. None of the above

Answer: (1)
The COVID-19 viral disease that has swept into at least 114 countries and killed more than 4,000 people is now officially a pandemic, the World Health Organization announced

Q7. Which state has launched NiGHA App to ensure ‘clean and healthy’ elections and for curbing the use of money and alcohol in the ensuing Local Body Poll?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Kerala
  4. Andhra Pradesh

Answer: (4)
Andhra Pradesh has launched NiGHA App to ensure ‘clean and healthy’ elections and for curbing the use of money and alcohol in the ensuing Local Body Poll

Q8. ‘Fagli’ is the traditional festival of which state?

  1. Assam
  2. J&K
  3. Himachal Pradesh
  4. Manipur

Answer: (3)
The traditional ‘Fagli’ festival was celebrated in Yangpa village of Kinnaur district of Himachal Pradesh

Q9. PhonePe has partnered with private sector lender _____to act as a payment service provider in place of Yes Bank.

  1. ICICI Bank
  2. HDFC Bank
  3. Axis Bank
  4. IndusInd Bank

Answer: (1)
PhonePe has now partnered with India’s second largest private sector lender ICICI Bank to act as a payment service provider in place of Yes Bank

Q10. _____has been named as the “Greatest Leader of All Time” in a poll conducted by ‘BBC World Histories Magazine’.

  1. Ashoka
  2. Maharaja Ranjit Singh
  3. Akbar
  4. Shivaji Bhonsle

Answer: (2)
Maharaja Ranjit Singh, the 19th century ruler of the Sikh Empire in India, has beaten competition from around the world to be named the “Greatest Leader of All Time” in a poll conducted by ‘BBC World Histories Magazine’.

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 15th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 16th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 16th 2020, Current Affairs Quiz March 16th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook