Current Affairs Quiz March 14th 2020 for RBI/NABARD

March 14, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 14th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 14th 2020

Q1. EPFO has reduced interest rate on employee provident fund to ___ for 2019-20?

  1. 5.4%
  2. 5.5%
  3. 5.6%
  4. 5.65%

Answer: (2)
The Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has lowered the interest rate on provident fund deposits to 8.50% for FY20 (2019-20) from 8.65% in FY19 (2018-19)

Q2. Chapchar Kut is the festival of _____ ?

  1. Assam
  2. Arunachal Pradesh
  3. Nagaland
  4. Mizoram

Answer: (4)
The celebration of festival “Chapchar Kut” has commenced in the state of Mizoram. Chapchar Kut is the biggest and the most joyful spring festival of Mizos. This festival is held when the bamboos and trees that have been cut down are being awaited to dry to be burnt for jhumming

Q3. Who has partnered with the Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM)?

  1. Amazon
  2. Google
  3. Facebook
  4. Microsoft

Answer: (1)
E-commerce giant Amazon has partnered with the Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM) under Ministry of Housing and Urban Affairs.

Q4. Who has topped the Top 500 Global List of Non-Governmental Organizations (NGOs)?

  1. Goonj
  2. Worldreader
  3. BRAC
  4. KISS Foundation

Answer: (3)
BRAC, an international development organization and global leader in developing cost-effective, evidence-based programs in conflict-prone and post-disaster settings, was today ranked the number one NGO in the world for 2018.

Q5. Jan aushadhi Diwas is observed annually on ____?

  1. 7th March
  2. 8th March
  3. 9th March
  4. 10th March

Answer: (1)
The ‘Janaushadhi Diwas’ is observed across the country annually on March 7th.

Q6. German sportswear brand Puma has signed a two-year deal with _____ to be its brand ambassador.

  1. Amir Khan
  2. Rohit Sharma
  3. Saina Nehwal
  4. Kareena Kapoor Khan

Answer: (4)
German sportswear brand Puma has signed a two-year deal with Indian film actress Kareena Kapoor Khan to be its brand ambassador.

Q7. Denys Shmygal has become Prime Minister of which country?

  1. Russia
  2. Belarus
  3. Ukraine
  4. Moldova

Answer: (3)
Ukraine parliament approved Denys Shmygal as a new prime minister of Ukraine

Q8. Hyderabad Metro Rail Ltd has launched _____ QR-code-based metro ticketing system

  1. Paytm
  2. BharatQR
  3. Rapay
  4. PhonePe

Answer: (1)
Hyderabad Metro Rail Ltd has launched Paytm’s QR-code-based metro ticketing system

Q9. Who has been named as Sports person of the Year at Times of India Sports Awards 2019?

  1. Rohit Sharma
  2. V. Sindhu
  3. Vijendra Singh
  4. Virat kohli

Answer: (2)
World champion shuttler PV Sindhu has been named Sportsperson of the Year at the fourth Times of India Sports Awards (TOISA) 2019

Q10. Which country will host the next Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) summit?

  1. Bangladesh
  2. India
  3. Sri Lanka
  4. Thailand

Answer: (3)
Sri Lanka will host the next Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) summit in September 2020

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 13th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 14th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 14th 2020, Current Affairs Quiz March 14th 2020 Daily