Current Affairs Quiz March 13th 2020 for RBI/NABARD

March 13, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 13th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 13th 2020

Q1. In which state Student Health Card scheme has been launched?

  1. J&K
  2. Punjab
  3. Uttarakhand
  4. West Bengal

Answer: (1)
In Jammu and Kashmir, Lt. Governor G.C. Murmu has launched Student Health Card scheme. The aim of this scheme is to ensure good health of every school going children and parents should be made aware about the benefits of this scheme

Q2. Janez Jansa has become the Prime Minister of which country?

  1. Austria
  2. Hungry
  3. Italy
  4. Slovenia

Answer: (4)
Janez Jansa has become the Prime Minister of Slovenia

Q3. Namaste Orchha’ festival held in which state?

  1. Andhra Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Assam
  4. Rajasthan

Answer: (2)
‘Namaste Orchha’ festival commenced in Orchha, a town in Niwari district of Madhya Pradesh. The festival aims to create new opportunities to promote the rich cultural, natural and architectural heritage, traditions and history of the state.t

Q4. The RBI has imposed a moratorium on YES Bank, superseded its board, and imposed a withdrawal limit of______.

  1. Rs 30,000
  2. Rs 40,000
  3. Rs 50,000
  4. Rs 70,000

Answer: (3)
The Reserve Bank of India (RBI) has imposed moratorium on private sector lender Yes Bank for the next one month till April 3. The banking regulator has capped cash withdrawals from Yes Bank at Rs 50,000 per account till April 3.

Q5. Reserve Bank of India deputy governor _____has quit three months ahead of his retirement in June due to health reasons.

  1. P. Kanungo
  2. NS Vishwanathan
  3. Mahesh Kumar Jain
  4. Michael Patra

Answer: (2)
Reserve Bank of India deputy governor NS Vishwanathan has quit three months ahead of his retirement in June due to health reasons

Q6. Which city will host the Badminton Asia Championships 2020?

  1. Beijing
  2. New Delhi
  3. Bali
  4. Manila

Answer: (4)
The Badminton World Federation (BWF) has shifted the Asia Championships 2020 from Wuhan, China, the epicentre of the coronavirus (COVID-19) outbreak, to Manila, in the Philippines

Q7. Which company announced its plans to open a Delhi cloud region?

  1. Facebook
  2. Google
  3. Apple
  4. Amazon

Answer: (2)
Google has announced its plans to open a Delhi cloud region, expected in 2021. This will be the company’s second cloud region in India since it launched one in Mumbai in 2017

Q8. The book titled “Chronicles of Change Champions” is related to which government scheme?

  1. Beti Bachao, Beti Padhao
  2. Swacch Bharat Abhiyan
  3. PM-KisAN
  4. PMJDY

Answer: (1)
Union Minister of Women & Child Development Smriti Zubin Irani released a book titled “Chronicles of Change Champions”. It is a compilation of 25 innovative initiatives taken at the State and District levels under Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) scheme

Q9. A two-day Workshop-cum-Awareness Programme on the Skill Development for Unorganized Workers under Pradhan Mantri Shram Yogi Maandhan (PMSYM) Scheme concluded at ___

  1. Amritsar
  2. Trivandrum
  3. Kulgam
  4. Belgam

Answer: (3)
A two-day Workshop-cum-Awareness Programme on the Skill Development for Unorganized Workers under Pradhan Mantri Shram Yogi Maandhan (PMSYM) Scheme concluded at Kulgam

Q10. Where does 4th Global Ayurveda Festival will be held?

  1. Vishakhapatnam
  2. Indore
  3. Kochi
  4. Dehradun

Answer: (3)
The Fourth Global Ayurveda Festival, GAF will be held at Kochi in Kerala from 16th to 20th May

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 12th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 13th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 13th 2020, Current Affairs Quiz March 13th 2020 Daily