Current Affairs Quiz March 12th 2020 for RBI/NABARD

March 12, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz March 12th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz March 12th 2020

Q1. All India Police Athletic Championship 2019 held at ____?

  1. Chandigarh
  2. Panchkula
  3. New Delhi
  4. Mumbai

Answer: (2)
68th All India Police Athletic Championship-2019 held at Bhanu in Panchkula District of Haryana

Q2. National safety day is celebrated annually on ____?

  1. 4th March
  2. 5th March
  3. 6th March
  4. 7th March

Answer: (1)
National Safety Day is celebrated on 4th March to commemorate the foundation of the National Safety Council to raise awareness about the safety measures to prevent mishaps and accidents due to lack of awarenes

Q3. The Union Cabinet has approved the merger of 10 public sector banks into how many banks?

  1. 6
  2. 5
  3. 4
  4. 3

Answer: (3)
The Union Cabinet has approved the merger of 10 public sector banks into four, paving the way for the largest consolidation among the state-owned lenders

Q4. Where does 35th edition of AAHAR held?

  1. Chandigarh
  2. Lucknow
  3. New Delhi
  4. Mumbai

Answer: (3)
The 35th edition of AAHAR is being organized by India Trade Promotion Organisation (ITPO) in New Delhi

Q5. Which has become the first country in the world to make all public transport free?

  1. France
  2. Germany
  3. Belgium
  4. Luxembourg

Answer: (4)
In an attempt to reduce traffic jams, Luxembourg has become the first country in the world to make all public transport free from February 29, 2020

Q6. Which among the following will be the summer capital of Uttarakhand?

  1. Gairsain
  2. Rishikesh
  3. Almora
  4. Ranikhet

Answer: (1)
Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat has announced that his government will make Gairsain the summer capital of Uttarakhand.

Q7. Who has been named as the new chief selector of the Indian men’s cricket team?

  1. Devang Gandhi
  2. Sarandeep Singh
  3. Sunil Joshi
  4. Jatin Paranjape

Answer: (3)
Sunil Joshi will replace MSK Prasad as the chairman of the selection committee. The other 3 members of the senior selection committee — Devang Gandhi, Sarandeep Singh and Jatin Paranjape — will continue and finish their terms by the end of 2020

Q8. Who has appointed as the new Finance Secretary of India?

  1. Ajay Bhushan Pandey
  2. V. Subba Rao
  3. P K Mishra
  4. Nripendra Misra

Answer: (1)
Government of India appointed the current Revenue Secretary Ajay Bhushan Pandey as the new Finance Secretary

Q9. Who has been named as Commonwealth Points of Light Award?

  1. Sunita Narain
  2. Chandi Prasad Bhatt
  3. Sunita Narain
  4. Jadav Payeng

Answer: (4)
Environmental activist Jadav Payeng, popularly called the ‘Forest Man’, was named as the 128th Commonwealth Points of Light Award winner

Q10. Where does Indian Army’s International Seminar “Pragyan Conclave 2020” held?

  1. Allahabad
  2. New Delhi
  3. Kolkata
  4. Dehradun

Answer: (2)
The Indian Army’s International Seminar “Pragyan Conclave 2020” held at Manekshaw Centre, New Delhi by Centre for Land Warfare Studies (CLAWS).

You may also like to read: Current Affairs Quiz March 11th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more March quizzes

Tags: Current Affairs Quiz March 12th 2020, Daily Current Affairs Quiz March 12th 2020, Current Affairs Quiz March 12th 2020 Daily