Current Affairs Quiz June 9th 2020

June 9, 2020
Current Affairs Quiz June 9th 2020

Here is the Current affairs quiz June 9th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 9th 2020

Q1. Who took over as president of the Confederation of Indian Industry for the year 2020-21?

  1. Girish Chandra Chaturvedi
  2. Natarajan Chandrasekaran
  3. Anand Mahindra
  4. Uday Kotak

Answer: (4)
Uday Kotak, MD & CEO, Kotak Mahindra Bank has assumed office as president of the Confederation of Indian Industry for the year 2020-21

Q2. Which ministry has launched Special Micro-Credit Facility Scheme – PM SVANidhi?

  1. Ministry of Housing and Urban Affairs
  2. Ministry of MSME
  3. Ministry of Corporate Affairs
  4. Ministry of Home Affairs

Answer: (1)
The Special Micro-Credit Facility Scheme – PM SVANidhi– PM Street  Vendor’s AtmaNirbharNidhi, launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs to provide affordable loans to street vendors

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q3. Government of India will provide Kisan Credit Card(KCC) to ____dairy farmers belonging to Milk Unions and Milk producing Companies

  1. 1 crore
  2. 1.2 crore
  3. 1.5 crore
  4. 1.8 crore

Answer: (3)
Government of India will provide Kisan Credit Card (KCC) to 1.5 crore dairy farmers belonging to Milk Unions and Milk producing Companies within the next two months under a special drive

Q4. Who has released 92-page booklet ‘One Year of Modi 2.0 – Towards A Self-Reliant India’?

  1. Ministry of Information and Broadcasting
  2. Ministry of MSME
  3. Ministry of Corporate Affairs
  4. Ministry of Home Affairs

Answer: (1)
The 92-page booklet ‘One Year of Modi 2.0 – Towards A Self-Reliant India’ has been brought out by the Ministry of Information and Broadcasting

Q5. International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed annually on ____?

  1. 2nd June
  2. 3rd June
  3. 4th June
  4. 5th June

Answer: (3)
The United Nations’ (UN) International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on June 4 each year.

Q6. The government has launched The Urban Learning Internship Program (TULIP) for providing internship opportunities to fresh graduates in ______?

  1. Schools
  2. Financial Institutions
  3. Government departments
  4. Urban Local Bodies

Answer: (4)
The government launched an online portal for `The Urban Learning Internship Program (TULIP)’ – A program for providing internship opportunities to fresh graduates in all Urban Local Bodies (ULBs) and Smart Cities across the country

Q7. Which has become first state in the country to provide free internet for poor households?

  1. Haryana
  2. Kerala
  3. Andhra Pradesh
  4. Rajasthan

Answer: (2)
Kerala is the first state to declare the internet as a fundamental right of the citizen to provide quality internet free of cost to the poor and at affordable rates to others.

Q8. Which state have launched a special campaign named ‘Spandan’ to check mental stress and depression among their personnel?

  1. Chhattisgarh
  2. Rajasthan
  3. Telangana
  4. Odisha

Answer: (1)
Chhattisgarh Police have launched a special campaign to check mental stress and depression among their personnel by conducting interactive programmes and arranging counselling sessions, music and yoga therapies for them

Q9. Who has announced creation of a Payments Infrastructure Development Fund (PIDF) to encourage acquirers to deploy Points of Sale (PoS) infrastructure?

  1. Ministry of Corporate Affairs
  2. NABARD
  3. Reserve Bank of India
  4. Department of Finance

Answer: (3)
The Reserve Bank announces creation of a Payments Infrastructure Development Fund (PIDF) to encourage acquirers to deploy Points of Sale (PoS) infrastructure (both physical and digital modes) in tier-3 to tier-6 centres and north eastern states

Q10. Which bank has launched a mobile application based facility where customer can open current bank account in just few hours?

  1. IndusInd Bank
  2. Kotak Mahindra Bank
  3. Lakshmi Vilas Bank
  4. Karnataka Bank

Answer: (1)
The IndusInd Bank has launched a mobile application based facility where customer can open current bank account in just few hours

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 8th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 9th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 9th 2020, Current Affairs Quiz June 9th 2020 Daily