Current Affairs Quiz June 8th 2020

June 8, 2020
Current Affairs Quiz June 8th 2020

Here is the Current affairs quiz June 8th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 8th 2020

Q1. Moody’s Investors Service (“Moody’s”) downgraded the Government of India’s foreign-currency and local-currency long-term issuer ratings to ____?

  1. A3
  2. Baa1
  3. Baa2
  4. Baa3

Answer: (4)
Moody’s Investors Service (“Moody’s”) downgraded the Government of India’s foreign-currency and local-currency long-term issuer ratings to “Baa3” from “Baa2”. It stated that the outlook remained “negative”.

Q2. Who has been appointed as the next Ambassador of India to Finland?

  1. Raveesh Kumar
  2. Gaitri Kumar
  3. Sushil Singhal
  4. Sibi George

Answer: (1)
Raveesh Kumar presently Joint Secretary in the Ministry, has been appointed as the next Ambassador of India to Finland

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q3. Who has been appointed as the next High Commissioner of India to the Independent State of Papua New Guinea?

  1. Raveesh Kumar
  2. Gaitri Kumar
  3. Sushil Singhal
  4. Sibi George

Answer: (3)
Sushil Kumar Singhal has been appointed as the next High Commissioner of India to the Independent State of Papua New Guinea

Q4. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the State of Kuwait?

  1. Raveesh Kumar
  2. Gaitri Kumar
  3. Sushil Singhal
  4. Sibi George

Answer: (4)
Sibi George has been appointed as the next Ambassador of India to the State of Kuwait.

Q5. Who has been appointed as India’s next High Commissioner to the United Kingdom?

  1. Raveesh Kumar
  2. Gaitri Kumar
  3. Sushil Singhal
  4. Sibi George

Answer: (2)
Seasoned diplomat Gaitri Kumar has been appointed as India’s next High Commissioner to the United Kingdom

Q6. Who has developed disinfection unit named as “Ultra Swachh”?

  1. ISRO
  2. ICMR
  3. IIT Hyderabad
  4. DRDO

Answer: (4)
Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed a disinfection unit named Ultra Swachh

Q7. World Bicycle Day is observed annually on ______?

  1. 1st June
  2. 2nd June
  3. 3rd June
  4. 4th June

Answer: (4)
World Bicycle Day is celebrated on 3 June to encourage people and inform them about the health benefits of cycling

Q8. Government has launched a new initiative SWADES to _____ of the returning citizens under the Vande Bharat Mission?

  1. Skill mapping
  2. Migration tracking
  3. Fund utilization
  4. All of the above

Answer: (1)
Union Government has launched a new initiative SWADES (Skilled Workers Arrival Database for Employment Support) to conduct a skill mapping exercise of the returning citizens under the Vande Bharat Mission.

Q9. Who has been appointed as Chairman and Managing Director of state-run National Fertilizers Ltd?

  1. Dinesh Waghela
  2. SN Rajeswari
  3. Virendra Nath Datt
  4. Madhulika Bhaskar

Answer: (3)
Virendra Nath Datt has taken additional charge of Chairman & Managing Director of the National Fertilizers Ltd

Q10. Who has become the new chairman of British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)?

  1. Amanda Berry
  2. Krishnendu Majumdar
  3. Louise Anderson
  4. Emma Perry

Answer: (2)
The British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) confirmed Krishnendu Majumdar as its new Chairman

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 6th & 7th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 8th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 8th 2020, Current Affairs Quiz June 8th 2020 Daily