Current Affairs Quiz June 6th & 7th 2020

June 7, 2020
Current Affairs Quiz June 6th & 7th 2020

Here is the Current affairs quiz June 6th & 7th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 6th & 7th 2020

Q1. Global Day of Parents is observed annually on ____?

  1. 1st June
  2. 2nd June
  3. 3rd June
  4. 4th June

Answer: (1)
Global Day of Parents is a United Nations (UN) observance that is celebrated on June 1 each year to honor parents and their commitment to children worldwide

Q2. World Milk Day is observed annually on _____?

  1. 1st June
  2. 2nd June
  3. 3rd June
  4. 4th June

Answer: (1)
World Milk Day is observed on 1 June and is celebrated by several countries in the world by FAO. The theme of 2020 is “20th Anniversary of World Milk Day”.

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q3. The government has launched CHAMPIONS: Technology Platform to empower _____?

  1. Women
  2. Education
  3. Migrants
  4. MSME

Answer: (4)
The government has launched the technology platform CHAMPIONS which stands for Creation and Harmonious Application of Modern Processes for Increasing the Output and National Strength. This ICT based system is set up to help the MSMEs in present difficult situation and also to handhold them to become national and international champions

Q4. Who has launched the COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP)?

  1. ICMR
  2. AIIMS
  3. WHO
  4. IMF

Answer: (3)
The World Health Organization (WHO) has launched the COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP), a global initiative aimed at making various health technologies and products, such as vaccines, tests and treatments to fight COVID-19, accessible to all

Q5. Telangana Formation Day is observed annually on _____?

  1. 1st June
  2. 2nd June
  3. 3rd June
  4. 4th June

Answer: (2)
June 2nd is celebrated every year as Telangana Formation Day as this is the day when the Telangana state was officially formed in 2014

Q6. Who has acquired a 24.19% stake in direct-to-home service provider, Dish TV India Ltd?

  1. SBI
  2. HDFC Bank
  3. ICICI Bank
  4. Yes Bank

Answer: (4)
Yes Bank Ltd acquired a 24.19% stake in direct-to-home service provider, Dish TV India Ltd, by invoking pledges against 44.53 equity shares kept as collateral with the private lender for a loan.

Q7. Who has been appointed as Secretary, Ministry of Steel?

  1. Anil Kumar Gupta
  2. Rajiv Gauba
  3. Pradip Kumar Tripathi
  4. Samant Goel

Answer: (3)
Senior IAS officer Pradip Kumar Tripathi has took over the charge as Secretary in the Ministry of Steel

Q8. Who has topped the Forbes’ top 100 highest-paid athletes of 2020?

  1. Roger Federer
  2. Virat Kohli
  3. Cristiano Ronaldo
  4. Lionel Messi

Answer: (1)
Roger Federer has become the first from his sport to top Forbes’ list of highest paid athletes

Q9. Which is the only Indian featured in Forbes’ top 100 highest-paid athletes of 2020?

  1. Rohit Sharma
  2. Virat Kohli
  3. P V Sindhu
  4. M S Dhoni

Answer: (2)
Virat Kohli has become the only Indian to feature in the Forbes’ list of top 100 highest-paid athletes

Q10. Who has launched the real-time electricity market (RTM) on its platform?

  1. BSE
  2. NSE
  3. IND-INX
  4. Indian Energy Exchange

Answer: (4)
Energy trading platform Indian Energy Exchange has launched the real-time electricity market (RTM) on its platform, a move that will help utilities buy and sell power just an hour before the requirement

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 5th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 6th & 7th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 6th & 7th 2020, Current Affairs Quiz June 6th & 7th 2020 Daily