Current Affairs Quiz June 5th 2020

June 5, 2020
Current Affairs Quiz June 5th 2020

Here is the Current affairs quiz June 5th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 5th 2020

Q1. NSSO has estimated Real GDP in the year 2019-20 at _______ as per latest estimates?

  1. 3.8%
  2. 4.2%
  3. 5.3%
  4. 6.1%

Answer: (2)
India’s economic growth rate during the full financial year of 2019-20, slowed to 4.2 percent, as compared to 6.1 percent expansion in 2018-19 as per NSSO latest estimates

Q2. Where does Missile Park Agneeprastha to be set up?

  1. INS Kalinga
  2. INS Arihant
  3. INS Chakra
  4. INS Kalvari

Answer: (1)
The foundation stone for a Missile Park named ‘Agneeprastha’ was laid at INS Kalinga

Q3. Where does meeting of the Heads of Tax Authorities of the BRICS countries held recently?

  1. China
  2. South Africa
  3. India
  4. Russia

Answer: (4)
The meeting of the Heads of Tax Authorities of the BRICS countries, namely Brazil, Russia, India, China and South Africa held recently. The meeting was hosted by the Federal Tax Service of Russia, which currently holds the BRICS Presidency, to discuss the response of BRICS Tax Authorities to the COVID-19 pandemic and to explore potential areas of cooperation in tax matters

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q4. Who has been handed a four-year ban by World Athletics’ anti-doping body for testing positive for a banned substance?

  1. Lalita Babar
  2. Surat Mathur
  3. Kiranjeet Kaur
  4. Kavita Tungar

Answer: (3)
Long-distance runner Kiranjeet Kaur has been handed a four-year ban by World Athletics’ anti-doping body for testing positive for a banned substance (Enobosarm)

Q5. International Everest Day is observed annually on _____?

  1. 29th May
  2. 30th May
  3. 31st May
  4. 1st June

Answer: (1)
The International Everest Day is observed every year on 29 May

Q6. Who has developed and launched national Artificial Intelligence Portal called ai.gov.in?

  1. NITI Aayog
  2. NIIT
  3. Ministry of Electronics and IT
  4. MCA

Answer: (3)
India’s national Artificial Intelligence Portal called www.ai.gov.in has been jointly developed by the Ministry of Electronics and IT and IT industry body NASSCOM

Q7. The government of India has approved Rs 445 crore for implementation of Jal Jeevan Mission in ____ state/UT in 2020-21?

  1. Maharashtra
  2. Mizoram
  3. Delhi
  4. Chhattisgarh

Answer: (4)
The government of India has approved Rs 445 crore for implementation of Jal Jeevan Mission in Chhattisgarh in 2020-21.

Q8. Who has been appointed as the Chief Executive Officer of Carat India?

  1. Arun Singhal
  2. Anita Kotwani
  3. Venkataramani Sumantran
  4. PR Jaishankar

Answer: (2)
Carat India has appointed Anita Kotwani as its Chief Executive Officer

Q9. Who has been appointed as chief executive officer of India’s apex food regulator Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)?

  1. Arun Singhal
  2. Anita Kotwani
  3. Venkataramani Sumantran
  4. PR Jaishankar

Answer: (1)
Arun Singhal as chief executive officer of India’s apex food regulator Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)

Q10. Who has been appointed as the managing director of the India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL)?

  1. Arun Singhal
  2. Anita Kotwani
  3. Venkataramani Sumantran
  4. PR Jaishankar

Answer: (4)
PR Jaishankar has been appointed as the managing director of the India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL) for three years

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 4th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 5th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 5th 2020, Current Affairs Quiz June 5th 2020 Daily