Current Affairs Quiz June 4th 2020

June 4, 2020
Current Affairs Quiz June 4th 2020

Here is the Current affairs quiz June 4th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 4th 2020

Q1. Who has been appointed as CEO and MD of Wipro?

  1. Aiman Ezzat
  2. Leo Puri
  3. Sreelekha
  4. Thierry Delaporte

Answer: (4)
Wipro Limited has appointed Thierry Delaporte as it’s new Chief Executive Officer and Managing Director.

Q2. Who has been awarded with Christophe Merieux Prize?

  1. Quarraisha Abdool Karim
  2. Laura-Rovira Alsina
  3. Dastan Bamwesigye
  4. Benginur Bastabak

Answer: (1)
A South African based researcher, Quarraisha Abdool Karim has been awarded one of France’s top science prizes, Christophe Merieux Prize for the year 2020 for her research work where she founded that a topical gel could stop many women catching the virus.

Q3. International Day of United Nations Peacekeepers is observed annually on _____?

  1. 28th May
  2. 29th May
  3. 30th May
  4. 31st May

Answer: (2)
The “International Day of United Nations Peacekeepers”, May 29, is “an international day to pay tribute to all the men and women who have served and continue to serve in United Nations peacekeeping operations for their high level of professionalism, dedication, and courage and to honor the memory of those who have lost their lives in the cause of peace. The theme of International Day of UN Peacekeepers 2020 is “Women in Peacekeeping: A Key to Peace”

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q4. World Digestive Health Day is observed annually on ______?

  1. 28th May
  2. 29th May
  3. 30th May
  4. 31st May

Answer: (2)
The WGO celebrates World Digestive Health Day (WDHD) every May 29, initiating a worldwide public health campaign through its national societies and 50,000 individual members. The theme for the 2020 campaign is “Gut Microbiome: A Global Perspective.”

Q5. World Hunger Day is observed annually on _____?

  1. 28th May
  2. 29th May
  3. 30th May
  4. 31st May

Answer: (1)
May 28 is celebrated as World Hunger Day yearly.

Q6. International Day of Action for Women’s Health is observed annually on ______?

  1. 28th May
  2. 29th May
  3. 30th May
  4. 31st May

Answer: (1)
In the year 1987, May 28th was declared as International Day of Action for Women’s Health or International Women’s Health Day

Q7. Which institute has been renamed as Central Institute of Petrochemicals Engineering and Technology (CIPET)?

  1. Central Institute of Brackish Water Aquaculture
  2. Central Institute of Educational Technology
  3. Central Institute of Fisheries Education
  4. Central Institute of Plastics Engineering and Technology

Answer: (4)
Central Institute of Plastics Engineering and Technology (CIPET) has been renamed as Central Institute of Petrochemicals Engineering and Technology (CIPET), a premier national institution under the Ministry of Chemicals and Fertilizers, Government of India

Q8. Which state has launched “Mukhyamantri Swarozgar Yojana” for returnee migrants?

  1. Madhya Pradesh
  2. Andhra Pradesh
  3. Uttarakhand
  4. Uttar Pradesh

Answer: (3)
U’khand government has started “Mukhyamantri Swarozgar Yojana” for returnee migrants

Q9. Which state has launched ‘Rozgar Setu’ scheme for skilled workers?

  1. Madhya Pradesh
  2. Andhra Pradesh
  3. Uttarakhand
  4. Uttar Pradesh

Answer: (1)
MP Government has started a portal ‘MP Rojgar Setu Portal’ for the unemployed migrants where they can register and find jobs relevant to their skill

Q10. Who has been appointed the independent director of IndiGo?

  1. Ajay Singh
  2. Venkataramani Sumantran
  3. Manoj Kuma
  4. Anurag Bhargava

Answer: (2)
Venkataramani Sumantran has been appointed the independent director of IndiGo

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 3rd 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 4th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 4th 2020, Current Affairs Quiz June 4th 2020 Daily