Current Affairs Quiz June 29th & 30th 2020

June 30, 2020
Current Affairs Quiz June 29th & 30th 2020

Here is the Current affairs quiz June 29th & 30th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 29th & 30th 2020

Q1. World Refugee Day is observed annually on ____?

  1. 20th June
  2. 21st June
  3. 22nd June
  4. 23rd June

Answer: (1)
World Refugee Day, international observance observed June 20 each year, is dedicated to raising awareness of the situation of refugees throughout the world

Q2. Name the company who has signed Sourav Ganguly and Sunil Chhetri as its brand ambassadors?

  1. Tata Motors
  2. Ultra Tech Cement
  3. JSW Cement
  4. Pepsi

Answer: (3)
JSW Cement has brought on board former Indian cricket captain and current president of the Board of Control for Cricket in India, Sourav Ganguly and captain of India’s national football team and Bengaluru FC, Sunil Chhetri as its brand ambassadors. The company is rolling out its new marketing campaign ‘Leader’s Choice’ featuring both these sports icons.

Q3. Who has been elected to the International Tennis Federation (ITF) men’s player panel?

  1. Prajnesh Gunneswaran
  2. Sumit Nagal
  3. Ramkumar Ramanathan
  4. Niki Poonacha

Answer: (4)
Reigning national champion Niki Poonacha has been elected to the International Tennis Federation (ITF) men’s player panel and will represent the Asia-Oceania zone along with Ti Chen of Chinese Taipei

 
Advertisement

Q4. World Music Day is observed annually on _____?

  1. 19th June
  2. 20th June
  3. 21st June
  4. 22nd June

Answer: (3)
The World Music Day is celebrated every year on June 21 in over 120 countries including its country of origin France where it is known as ‘Fête de la Musique’ meaning “festival of music” to honour both amateur and professional musicians.

Q5. Name the person who has been appointed as the Director of the National Science Foundation (NSF) by US Senate?

  1. Jogesh Pati
  2. Sethuraman Panchanathan
  3. Anita Goel
  4. Narinder Singh Kapany

Answer: (2)
The U.S. Senate has appointed Indian-American scientist Dr Sethuraman Panchanathan as the Director of the National Science Foundation(NSF). He will replace France Cordova, whose six-year term ended in March, as the 15th director of the NSF.

Q6. Name the next Ambassador of India to the Republic of Zimbabwe?

  1. Brajendra Navnit
  2. Rahul Shrivastava
  3. Shambhu S. Kumaran
  4. Vijay Khanduja

Answer: (4)
Vijay Khanduja has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Zimbabwe

Q7. World Hydrography Day is observed annually on _____?

  1. 19th June
  2. 20th June
  3. 21st June
  4. 22nd June

Answer: (3)
The International Hydrographic Organization ( IHO ) and its international members celebrate World Hydrography Day every year on June 21

Q8. Who has formed a panel to develop a job platform for migrant labourers?

  1. NITI Aayog
  2. KVIC
  3. SIDBI
  4. Ministry of MSME

Answer: (1)
Niti Aayog has formed a panel to develop a job platform for migrant labourers. Through this panel, Niti Aayog includes top officials of tech companies like Google, Microsoft and Tech Mahindra. This platform helps migrant workers have lost their jobs during the lockdown period. The main aim is to develop a platform that can help blue-collar workers find job opportunities in their own language and location.

Q9. International Day of the Celebration of the Solstice is observed annually on ____

  1. 19th June
  2. 20th June
  3. 21st June
  4. 22nd June

Answer: (3)
International Day of the Celebration of the Solstice is observed globally on 21st June. This day bring awareness about solstices and equinoxes

Q10. International Day of Yoga is observed annually on ____?

  1. 20th June
  2. 21st June
  3. 22nd June
  4. 23rd June

Answer: (2)
International Yoga Day is celebrated on 21st June throughout the world. The theme for this year’s International Yoga Day is “Yoga at Home and Yoga with Family.”

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 27th & 28th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 29th & 30th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 29th & 30th 2020, Current Affairs Quiz June 29th & 30th 2020 Daily