Current Affairs Quiz June 27th & 28th 2020

June 28, 2020
Current Affairs Quiz June 27th & 28th 2020

Here is the Current affairs quiz June 27th & 28th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 27th & 28th 2020

Q1. Which ministry has released the report titled ‘Assessment Of Climate Change Over The Indian Region’?

  1. Ministry of Earth Sciences
  2. Ministry of Environment and Forests
  3. Ministry of Food Processing Industries
  4. Ministry of Mines

Answer: (1)
For the first time, India has released its own national report on the state of the climate crisis. Prepared under the aegis of the ministry of earth sciences (MoES), the report, Assessment Of Climate Change Over The Indian Region, takes a close look at where we stand regarding long-term changes in climate patterns, and their attendant risks

Q2. International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict 2020 is observed annually on ____?

  1. 17th June
  2. 18th June
  3. 19th June
  4. 20th June

Answer: (3)
International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict is a United Nations observance on June 19 to raise awareness of the need to put an end to conflict-related sexual violence.

SEBI Grade A Test Series

Q3. Who organized the International Workshop on “Good Governance Practices in a Pandemic for International Civil Servants”?

  1. NITI Aayog
  2. Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC)
  3. Economic Policy Research Institute
  4. Centre for Economic Policy Research

Answer: (2)
International Workshop on “Good Governance Practices in a Pandemic for International Civil Servants” was by Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC), Ministry of External Affairs and National Centre for Good Governance (NCGG), Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG)

Q4. Autistic Pride Day is observed annually on ____?

  1. 17th June
  2. 18th June
  3. 19th June
  4. 20th June

Answer: (2)
Autistic Pride Day is observed globally on 18th June every year to respect the rights of persons with autism.

Q5. Which state celebrated 19th Great June Uprising Day?

  1. Assam
  2. Arunachal Pradesh
  3. Manipur
  4. West Bengal

Answer: (3)
The 19th Great June Uprising Day was observed on 18th June at Kekrupat, Manipur

Q6. India will serve as president of the powerful 15-nation UN Security Council for _____?

  1. August, 2021
  2. September, 2021
  3. November, 2021
  4. December, 2021

Answer: (1)
India, which has been elected as a non-permanent member of the Security Council, will serve as the president of the powerful 15-nation UN body for the month of August, 2021. India, Norway, Ireland, Mexico and Kenya were elected as the non-permanent members of the UNSC for a two-year term beginning January 1, 2021

Q7. Name the agency who has designed SATYABHAMA (Science and Technology Yojana for Aatmanirbhar Bharat in Mining Advancement)?

  1. Center for Development of Advance Computing
  2. Ministry of Information Technology
  3. Bharat Electronics Limited
  4. National Informatics Center

Answer: (4)
SATYABHAMA (Science and Technology Yojana for Aatmanirbhar Bharat in Mining Advancement) Portal for Science and Technology Programme Scheme of Ministry of Mines has been designed, developed and implemented by National Informatics Centre (NIC)

Q8. Name the city that gets ‘Air Venti’ app to provide information on ICU beds, ventilators?

  1. Chennai
  2. Delhi
  3. Mumbai
  4. Kolkata

Answer: (3)
Amid the COVID-19 crisis, citizens in Mumbai can now easily access information about the availability of Intensive Care Unit (ICU) beds as well as ventilators in hospitals of the city, through a new mobile application ‘Air Venti’

Q9. Name the company that has recently reached $150-billion mark in term of market capitalization?

  1. Tata Consultancy Services
  2. Reliance Industries Limited
  3. Wipro Ltd
  4. Reliance Jio

Answer: (2)
The Reliance Industries Limited (RIL) has reached $150-billion mark in term of market capitalisation.

Q10. Who has been appointed as the Chairman of the National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP)?

  1. Urijit Patel
  2. Raghuram Rajan
  3. R Gandhi
  4. D Subbarao

Answer: (1)
Urjit Patel has been appointed as the Chairman of the National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP). The appointment of the Urjit Patel has been made for a period of four years

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 26th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 27th & 28th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 27th & 28th 2020, Current Affairs Quiz June 27th & 28th 2020 Daily