Current Affairs Quiz June 26th 2020

June 26, 2020
Current Affairs Quiz June 26th 2020

Here is the Current affairs quiz June 26th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 26th 2020

Q1. Name the person with whom Vivendi, the French integrated content, media and communications group, has partnered for My Earth Concert for Kids

  1. Ricky Kej
  2. Christopher Cerrone
  3. Elim Chan
  4. Esa-Pekka Salonen

Answer: (1)
Vivendi, the French integrated content, media and communications group, has partnered with Grammy winner Ricky Kej, an Indo-American composer, music producer and environmentalist for My Earth Concert for Kids.

Q2. The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has signed a pact with ________ to implement PM Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi

  1. EXIM Bank
  2. RBI
  3. NABARD
  4. Small Industries Development Bank of India (SIDBI)

Answer: (4)
The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has signed a pact with Small Industries Development Bank of India (Sidbi) to implement PM Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi) – a Special Micro-Credit Facility for Street Vendors

Q3. Name the bank that has launched SARAL – an Affordable Housing Loan?

  1. HDFC Bank
  2. ICICI Home Finance
  3. PNB Housing Finance
  4. HDB Financial Services

Answer: (3)
ICICI Home Finance has launched a special affordable housing loan scheme, with special rates for women, lower and middle income groups. Called SARAL, it aims to fund homes in urban and rural areas. SARAL offers affordable housing loans up to Rs 35 lakh at an interest rate starting from 7.98 per cent onwards, for a maximum tenure of 20 years

Q4. Name the lender that has decided to completely digitise it’s lending operations?

  1. Punjab National Bank
  2. Bank of Baroda
  3. State Bank of India
  4. Canara Bank

Answer: (2)
India’s third largest lender Bank of Baroda is set to completely digitise it’s lending operations including home, agriculture, MSME, personal and auto loans

SEBI Grade A Test Series

Q5. Name the state which has decided to observe June 18 as “Mask Day”?

  1. Andhra Pradesh
  2. Kerala
  3. Tamil Nadu
  4. Karnataka Bank

Answer: (4)
The Karnataka government has decided to observe June 18 as “Mask Day” to spread awareness about the use of masks, sanitisers, washing hands with soap, and maintaining social distancing among other things aimed at controlling the spread of the coronavirus

Q6. Who has been elected president of the 75th session of the UN General Assembly?

  1. Volkan Bozkir
  2. Wang Yi
  3. Mike Pompeo
  4. Jeremy Hunt

Answer: (1)
Volkan Bozkır, a veteran diplomat and parliamentarian was elected as the President of the 75th Session of the United Nations General Assembly

Q7. Name the ministry which prepared the India’s first report on the state of the climate crisis?

  1. Ministry of Environment and Forests
  2. Ministry of Earth Sciences
  3. Ministry of New and Renewable Energy
  4. Ministry of Water Resources

Answer: (2)
For the first time, India has released its own national report on the state of the climate crisis. Prepared under the aegis of the ministry of earth sciences (MoES), the report, Assessment Of Climate Change Over The Indian Region, takes a close look at where we stand regarding long-term changes in climate patterns, and their attendant risks. According to report, India’s average temperature has increased by 0.7 degrees Celsius between 1901-2018, and that this is purely due to the emission of greenhouse gases (GHG).

Q8. Name the company who has received the CCI approval the acquisition of Metso Oyj’s (“Metso”) minerals business?

  1. Vedanta
  2. Hindustan Copper
  3. Outotec
  4. Hindalco Industries

Answer: (3)
The Competition Commission of India (CCI) approves the acquisition of Metso Oyj’s (“Metso”) minerals business by Outotec Oyj (“Outotec”) under Section 31(1) of the Competition Act, 2002

Q9. Name the company that is going to set up global business service centre in Pune?

  1. Exxon Mobil
  2. Shell
  3. Polski Koncern
  4. British Petroleum

Answer: (4)
British Petroleum’s (BP) India is planning to set up a global business service centre in Pune and hire 2000 people for the same

Q9. Name the bank which has recently tied up with Universal Sompo General Insurance Company Ltd to launch health insurance to cover Covid-19?

  1. Karnataka Bank
  2. Canara Bank
  3. Karur Vysya Bank
  4. Indus Ind Bank

Answer: (1)
With the objective of providing insurance cover to individuals for Covid-19 pandemic related health expenses, the Karnataka bank in association with Universal Sompo General Insurance Company Ltd has launched the health policy.

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 25th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 26th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 26th 2020, Current Affairs Quiz June 26th 2020 Daily