Current Affairs Quiz June 23rd & 24th 2020

June 24, 2020
Current Affairs Quiz June 23rd & 24th 2020

Here is the Current affairs quiz June 23rd & 24th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 23rd & 24th 2020

Q1. Which state has launched a portal named karmabhumi, a job portal for IT professionals who have returned to the state amid the COVID-19 pandemic?

  1. West Bengal
  2. Rajasthan
  3. Madhya Pradesh
  4. Uttar Pradesh

Answer: (1)
The West Bengal government has launched a job portal (karmabhumi.nltr.org) for IT professionals who have returned to the state amid the COVID-19 pandemic.

Q2. Name the state that becomes top state in country to provide employment to workers under MGNREGA?

  1. West Bengal
  2. Rajasthan
  3. Madhya Pradesh
  4. Uttar Pradesh

Answer: (4)
Uttar Pradesh has become the top state in the country to provide employment to the workers under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme MGNREGA. Uttar Pradesh provided employment to more than 57 lakh workers under MGNREGA

SEBI Grade A Test Series

Q3. Name the state where a new species of fish has been discovered named ‘Schizothorax sikusirumensis’?

  1. Assam
  2. Arunachal Pradesh
  3. Odisha
  4. Tamil Nadu

Answer: (2)
A new species of fish has been discovered in Arunachal Pradesh. Dr. Keshav Kumar Jha, Associate Professor & Head, Department of Zoology, Jawaharlal Nehru College, Pasighat discovered a new fish species from genus Schizothorax. The fish species is named as Schizothorax sikusirumensis.

Q4. Raja Parba festival is celebrated in which state?

  1. Assam
  2. Arunachal Pradesh
  3. Odisha
  4. Tamil Nadu

Answer: (3)
Raja Parba is celebrated in Odisha for three days during the mid of June, preferably starts from 14th June

Q5. Who has been named as chairman of reconstituted the Advisory Committee on Corporate Insolvency Resolution and Liquidation process by IBBI?

  1. Ajay Piramal
  2. Uday Kotak
  3. Ashish Kumar Chauhan
  4. Ashu Suyash

Answer: (2)
The insolvency regulator IBBI has reconstituted the Advisory Committee on Corporate Insolvency Resolution and Liquidation process. This panel, which would be chaired by Uday Kotak, Executive Vice Chairman and Managing Director, Kotak Mahindra Bank, comprises of 13 members besides the Chairman

Q6. Who won the World Stars Sharjah Online Chess Championship 2020?

  1. Magnus Carlsen
  2. Fabiano Caruana
  3. Liren Ding
  4. Shakhriyar Mamedyarov

Answer: (4)
Shakhriyar Mamedyarov (Azerbaijan) became the winner of the World Stars Sharjah Online Chess Championship 2020

Q7. Who has won the Prince Albert II of Monaco Foundation Award?

  1. Deccan Development Society
  2. Wildlife Protection Society of India
  3. World Wide Fund
  4. Greenpeace India

Answer: (1)
Hyderabad-based Deccan Development Society has won the Prince Albert II of Monaco Foundation Award, one of the most coveted environmental awards in the world for the year 2020

Q8. World Day to Combat Desertification and Drought is observed annually on ____?

  1. 15th June
  2. 16th June
  3. 17th June
  4. 18th June

Answer: (3)
The World Day to Combat Desertification and Drought is a United Nations observance each June 17. The theme of 2020 is Food. Feed.Fibre. – the links between consumption and land

Q9. Name the country which has not been elected as non-permanent member of the powerful UN Security Council recently?

  1. India
  2. South Africa
  3. Ireland
  4. Mexico

Answer: (2)
India, Kenya, Ireland, Mexico and Norway obtained the requisite two-thirds majority in the General Assembly to be elected as non-permanent member of the powerful UN Security Council for a two-year term

Q10. Who has approved $750 million loan for India’s Covid-19 response recently?

  1. World Bank
  2. IMD
  3. New Development Bank
  4. Asian Infrastructure Investment Bank

Answer: (4)
Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved a USD 750 million (around Rs 5,714 crore) loan to India to help the government strengthen its battle against the adverse impact of COVID-19 on poor and vulnerable households.

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 22nd 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 23rd & 24th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 23rd & 24th 2020, Current Affairs Quiz June 23rd & 24th 2020 Daily