Current Affairs Quiz June 22nd 2020

June 22, 2020
Current Affairs Quiz June 22nd 2020

Here is the Current affairs quiz June 22nd 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 22nd 2020

Q1. International Day of Family Remittances is observed annually on ______?

  1. 16th June
  2. 17th June
  3. 18th June
  4. 19th June

Answer: (1)
June 16th marks the annual International Day of Family Remittances (IDFR), which recognises the financial contributions made by 250 million migrant workers to sustainable international development

Q2. Who has won QualityNZ Culinary Cup 2020?

  1. Dhruv Oberio
  2. Anand Morwani
  3. Priyam Chatterjee
  4. Angad Singh Rana

Answer: (4)
Chef Angad Singh Rana announced as the winner of New Zealand’s first ‘Virtual’ Chef competition – the ‘Quality NZ Culinary Cup’ held in India. He grabbed the QualityNZ Culinary Cup 2020 along with INR 50,000 worth of QualityNZ lamb and seafood and a Weber BBQ valued at over INR 46,000

SEBI Grade A Test Series

Q3. Which bank has launched an overdraft facility named Insta Flexicash for its Salary Account customers?

  1. HDFC Bank
  2. ICICI Bank
  3. Axis Bank
  4. SBI

Answer: (2)
ICICI Bank has announced the launch of a facility, that enables its Salary Account customers to get approval for overdraft (OD) instantaneously and in a paperless manner. Called, ‘Insta Flexicash’, the end-to-end fully digital facility can be availed using the Bank’s internet banking platform

Q4. Which bank has launched ‘Suraksha Salary Account’, designed specifically for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)?

  1. Bandhan Bank
  2. Kotak Mahindra Bank
  3. Airtel Payment Bank
  4. Fino Payment Bank

Answer: (3)
Airtel Payments Bank has launched ‘Suraksha Salary Account’, designed specifically for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME). India’s MSME sector has over 60 million units and accounts for 29 per cent of India’s GDP.

Q5. Feedback Call Centres on Public Grievances has been operationalized by Department of Administrative Reforms and Public Grievances in collaboration with ______?

  1. MTNL
  2. BSNL
  3. Airtel
  4. Jio

Answer: (2)
The DARPG has in collaboration with BSNL operationalized Feed Back Call Centers in Bhubaneshwar, Guwhati, Jamshedpur, Vadodara, Ahmedabad, Lucknow, Ajmer, Guntur, Coimbatore and Guntakal with 1406 call centre operators.

Q6. Who has developed the device named “GermiBAN”?

  1. Atal Incubation Centre & Association of Lady Entrepreneurs of India
  2. ICMR
  3. Indian Navy
  4. BARC

Answer: (1)
A device named “GermiBAN” has been developed by Atal Incubation Centre & Association of Lady Entrepreneurs of India (ALEAP) Women Entrepreneurs (WE) HUB. The recently launched device has the capability of killing 99.9% of surface and air microbes

Q7. Who has become the first observant Sikh to graduate from the prestigious United States Military Academy?

  1. Captain Rattan
  2. Kamaljeet S. Kalsi
  3. Tejdeep Singh Rattan
  4. Anmol Narang

Answer: (4)
Anmol Narang has made history by becoming the first observant Sikh to graduate from the prestigious United States Military Academy at West Point

Q8. Who has launched project to produce Neera and Palmgur in Maharashtra?

  1. NABARD
  2. ICAR
  3. KVIC
  4. PAU

Answer: (3)
A unique project to produce Neera and Palmgur has been rolled out by the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) in Palghar district of Maharashtra. The KVIC launched project aims to promoting Neera as substitute to soft drinks along with generating self employment opportunities for Adivasis as well as traditional trappers. Indian state Maharashtra is home to more than 50 lakh palm trees.

Q9. Mukhammedkalyi Abylgaziev has resigned from the post of Prime Minister of which country?

  1. Tajikistan
  2. Kyrgyzstan
  3. Uzbekistan
  4. Afghanistan

Answer: (2)
Prime Minister of Kyrgyzstan, Mukhammedkalyi Abylgaziev has resigned from the post

Q10. Which firm has been appointed as auditor of Prime Minister’s Citizens Assistance and Relief in Emergency Situations (PM CARES) Fund?

  1. SARC & Associates
  2. AKGVG & Associates
  3. Dewan P N Chopra & Co
  4. ASC Group

Answer: (1)
Trustees of the Prime Minister’s Citizens Assistance and Relief in Emergency Situations (PM CARES) Fund have appointed SARC & Associates as auditor of the fund for three years.

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 21st 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 22nd 2020, Daily Current Affairs Quiz June 22nd 2020, Current Affairs Quiz June 22nd 2020 Daily