Current Affairs Quiz June 21st 2020

June 21, 2020
Current Affairs Quiz June 21st 2020

Here is the Current affairs quiz June 21st 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 21st 2020

Q1. Where does State of the art flood warning system “iFLOWS” has been launched?

  1. Mumbai
  2. Chennai
  3. Vishakhapatnam
  4. Trivandum

Answer: (1)
IFLOWS-Mumbai has been developed as a state-of-the-art flood warning system for Mumbai to enhance the resilience of the city by providing early warning for flooding especially during high rainfall events and cyclones

Q2. Attorney General of India, KK Venugopal will get the ____ extension of service

  1. 3 months
  2. 6 months
  3. 1 year
  4. 2 years

Answer: (3)
Attorney General K.K. Venugopal is all set to get a one-year extension

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q3. Who has been appointed as CEO of UTI Mutual Fund?

  1. Dinesh Waghela
  2. SN Rajeswari
  3. Deepak Godbole
  4. Imtaiyazur Rahman

Answer: (4)
UTI Mutual Fund has appointed Imtaiyazur Rahman as its Chief Executive Officer (CEO)

Q4. Global Wind Day is observed annually on _____

  1. 14th June
  2. 15th June
  3. 16th June
  4. 17th June

Answer: (2)
Global Wind Day occurs annually on 15 June and is a day for discovering wind, its power and the possibilities it holds to reshape our energy systems

Q5. Who has become the first woman to reach the deepest known spot in the ocean?

  1. Kathy Sullivan
  2. Julie Castillo
  3. Maria Zuber
  4. Annie Hasten

Answer: (1)
Kathy Sullivan, the first American woman to walk in space has become the first woman to reach the deepest known spot in the ocean

Q6. World Elder Abuse Awareness Day is observed annually on ____

  1. 14th June
  2. 15th June
  3. 16th June
  4. 17th June

Answer: (2)
The United Nations (UN) has designated June 15 as World Elder Abuse Awareness Day (WEAAD).

Q7. Who has launched an AI enabled robot ‘Captain Arjun?

  1. HDFC Bank
  2. ICICI Bank
  3. IRDAI
  4. Indian Railways

Answer: (4)
Indian Railways’ Central Railway zone has launched an AI enabled robot ‘Captain Arjun ((Always be Responsible and Just Use to be Nice) ‘ to intensify the screening and surveillance of railway passengers and railway staff.

Q8. Who has recently launched a multi-location claim settlement facility?

  1. NPS
  2. LIC
  3. EPFO
  4. OICL

Answer: (3)
EPFO has launched a multi-location claim settlement facility to expedite member claims, moving away from the existing system of geographical jurisdiction for claim processing

Q9. How many founding members are there in Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI)?

  1. 15
  2. 18
  3. 20
  4. 25

Answer: (1)
India has joined the Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI) as a founding member, in a bid to promote joint governmental initiatives around the development of artificial intelligence (AI), and its implementation in everyday affairs. The GPAI initiative includes 15 members viz. Australia, Canada, the European Union, France, Germany, Italy, Japan, Mexico, New Zealand, Singapore, South Korea, United Kingdom and United States of America, alongside India.

Q10. Which government department has launched e-Office application making it one of the largest Government departments to automate its internal office procedures?

  1. CBDT
  2. Department of Health
  3. Staff Selection Commission
  4. Central Board of Indirect Taxes and Custom (CBIC)

Answer: (4)
Central Board of Indirect Taxes and Custom (CBIC) has launched the e-Office application in over 500 CGST and Customs offices pan India. Over 50,000 officers and staff will use this application, making CBIC one of the largest Government departments to automate its internal office procedures. This office intends to facilitate a ‘Faceless, Contactless and Paperless’ indirect Tax administration.

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 19th & 20th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 21st 2020, Daily Current Affairs Quiz June 21st 2020, Current Affairs Quiz June 21st 2020 Daily