Current Affairs Quiz June 1st & 2nd 2020

June 2, 2020
Current Affairs Quiz June 1st & 2nd 2020

Here is the Current affairs quiz June 1st & 2nd 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 1st & 2nd 2020

Q1. Who has signed MoU with Narmada Basin Projects Company Ltd. (NBPCL) to fund projects worth Rs 22,000 crore in the Madhya Pradesh?

  1. Power Finance Corporation
  2. SJVN Ltd
  3. JSW Energy Ltd
  4. Tata Power Company Ltd

Answer: (1)
Power Finance Corporation (PFC), the central PSU under Ministry of Power and one of India’s leading NBFCs, on Tuesday entered into an agreement with Narmada Basin Projects Company Ltd. (NBPCL), a wholly-owned company of Madhya Pradesh government, to fund projects worth ₹22,000 crore in the state

Q2. Who has been conferred with the prestigious NYIPLA “Inventor of the Year award” for the year 2020?

  1. Nasir Ahmed
  2. Ajay Kapoor
  3. Viral Shah
  4. Rajiv Joshi

Answer: (4)
Dr. Rajiv Joshi, IBM Academy of Technology member has been conferred with the New York Intellectual Property Law Association (NYIPLA) 2020 Inventor of the Year Award.

Q3. Who has been awarded with honoured with UN Military Gender Advocate award?

  1. Mitali Madhumita
  2. Priya Jhinghan
  3. Suman Gawani
  4. Divya Ajith Kumar

Answer: (3)
An Indian Army officer Major Suman Gawani is being awarded the prestigious United Nations Military Gender Advocate award

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q4. Who has been appointed as Indian Ambassador to the Republic of Niger?

  1. Vinay Kumar
  2. PK Nair
  3. Satbir Singh
  4. Srikumar Menon

Answer: (2)
The government has announced the appointment of Prem K Nair as Indian Ambassador to Niger

Q5. Who has renamed its Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST) to honor the renowned astronomer Nancy Grace Roman?

  1. JAXA
  2. CNSA
  3. ISRO
  4. NASA

Answer: (4)
NASA has renamed its Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST), a flagship observatory set to launch in 2025, to honor the renowned astronomer Nancy Grace Roman, also known as the “mother of Hubble.”

Q6. Who launched a new app called CatchUp that makes it easier for friends and family to connect?

  1. Google
  2. Microsoft
  3. Facebook
  4. Amazon

Answer: (3)
Facebook’s internal R&D group, NPE Team, has launched a new app called CatchUp that makes it easier for friends and family in the U.S. to coordinate phone calls or set up group calls with up to 8 people

Q7. Who has launched Artificial Intelligence (AI) based chatbot “PAi”?

  1. NPCI
  2. HDFC Bank
  3. SBI
  4. TCS

Answer: (1)
An Artificial Intelligence (AI) based chatbot “PAi” has been launched by the National Payment Corporation of India (NPCI)

Q8. Which company has launched WhatsApp chatbot to answer rights issue queries?

  1. TCS
  2. Airtel
  3. Reliance Industries Ltd
  4. HDFC

Answer: (3)
Reliance Industries Ltd (RIL), a company controlled by Asia’s richest man Mukesh Ambani, has launched a chatbot to provide answers to shareholders on its Rs 53,125-crore rights issue

Q9. Who has teamed up with Mastercard to develop customised financial products for farmers, SMEs?

  1. India Post Payments Bank
  2. Airtel Payments Bank
  3. Fino Payments Bank
  4. Jio Payments Bank

Answer: (2)
Airtel Payments Bank has teamed up with Mastercard to develop customised financial products for Indian farmers and Small and Medium Enterprises (SMEs) in a bid to deepen penetration of financial services in underbanked and unbanked regions.

Q10. SEBI has imposed a penalty of Rs 7,00,000 on whom for disclosure lapses?

  1. IRCTC
  2. NHPC
  3. SBI
  4. NHAI

Answer: (4)
Capital markets regulator Sebi has imposed a penalty of Rs 7 lakh on the National Highways Authority of India (NHAI) for delay in making timely disclosure about financial results.

You may also like to read: Current Affairs Quiz May 30th & 31st 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 1st & 2nd 2020, Daily Current Affairs Quiz June 1st & 2nd 2020, Current Affairs Quiz June 1st & 2nd 2020 Daily