Current Affairs Quiz June 19th & 20th 2020

June 20, 2020
Current Affairs Quiz June 19th & 20th 2020

Here is the Current affairs quiz June 19th & 20th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 19th & 20th 2020

Q1. Which state has given ‘corona warriors’ status to Divyang Anganwadi workers?

  1. Madhya Pradesh
  2. Andhra Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Odisha

Answer: (1)
In Madhya Pradesh, Divyang Anganwadi workers are playing an important role in the state during the ongoing Corona crisis. The Madhya Pradesh government has given status of Corona warriors to the Anganwadi workers.

Q2. Which becomes first state to get ISO certification for tribal hostels?

  1. Madhya Pradesh
  2. Andhra Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Odisha

Answer: (4)
Odisha has become the first state in the country to receive ISO certification for hostels meant for tribal students

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q3. Who has been conferred with the 2020 World Food Prize?

  1. Borris Boincean
  2. Rattan Lal
  3. Anya Byg
  4. Ashok K. Patra

Answer: (2)
Leading Indian-American soil scientist Dr Rattan Lal has been named as this year’s recipient of the World Food Prize for developing and mainstreaming a soil-centric approach to increasing food production that conserves natural resources and mitigates climate change.

Q4. International Albinism Awareness Day is observed annually on _____?

  1. 11th June
  2. 12th June
  3. 13th June
  4. 14th June

Answer: (3)
International Albinism Awareness Day is celebrated annually on June 13 to celebrate the human rights of persons with albinism worldwide

Q5. Which state government has launched ‘Ghar ghar nigrani’ mobile app to contain the spread of COVID-19?

  1. Punjab
  2. Haryana
  3. Himachal Pradesh
  4. Maharashtra

Answer: (1)
The Punjab government has launched a mobile application ‘ghar ghar nigrani’ aimed at undertaking house to house surveillance to contain Covid-19.

Q6. Who is the head to internal working group constituted by RBI to review the extant guidelines on ownership and corporate structure for Indian private sector banks?

  1. Sachin Chaturvedi
  2. Lily Vadera
  3. P K Mohanty
  4. Shrimohan Yadav

Answer: (3)
The five-member internal working group to review the guidelines will be headed by RBI Central Board Director P K Mohanty

Q7. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Philippines?

  1. Jagdish Sonkar
  2. Brajendra Navnit
  3. Rahul Shrivastava
  4. Shambhu S. Kumaran

Answer: (4)
Shambhu S. Kumaran has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Philippines.

Q8. World Blood Donor Day is observed annually on ____?

  1. 11th June
  2. 12th June
  3. 13th June
  4. 14th June

Answer: (4)
Every year on 14 June, countries around the world celebrate World Blood Donor Day.

Q9. Who has been made the brand ambassador of Khadi in Bihar?

  1. Shekhar Suman
  2. Pankaj Tripathi
  3. Pankaj Jha
  4. Manoj Bajpayee

Answer: (2)
Bollywood actor and Gopalganj resident of Bihar Pankaj Tripathi has been made the brand ambassador of Khadi in Bihar

Q10. Who has launched the National Healthcare Supply Chain Portal namely ‘AarogyaPath’?

  1. CSIR
  2. ICMR
  3. ICAR
  4. IISc

Answer: (1)
AarogyaPath, a CSIR National Healthcare Supply Chain Portal that aims to provide real-time availability of critical healthcare supplies has been launched.

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 18th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 19th & 20th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 19th & 20th 2020, Current Affairs Quiz June 19th & 20th 2020 Daily