Current Affairs Quiz June 18th 2020

June 18, 2020
Current Affairs Quiz June 18th 2020

Here is the Current affairs quiz June 18th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 18th 2020

Q1. Empays Payment Systems India have partnered with ______ to launch Cardless ATM in India?

  1. Mastercard
  2. Maestro
  3. Visa
  4. Rupay

Answer: (1)
Mastercard and Empays Payment Systems India have partnered to launch ‘Cardless ATM powered by Mastercard®’ in India.

Q2. Who has constituted joint Science Communication Forum to promote common policy & best practices?

  1. NITI Aayog
  2. ICMR
  3. Department of Science andTechnology
  4. AIIMS

Answer: (3)
DST constitutes joint Science Communication Forum to promote common policy & best practices

Q3. Which state has launched ‘Panchvati Yojna’ for senior citizens of rural areas of the state?

  1. Himachal Pradesh
  2. Kerala
  3. Haryana
  4. West Bengal

Answer: (1)
Himachal Government has launched ‘Panchvati Yojna’ for senior citizens of rural areas of the state under which parks and gardens would be developed in every development block with necessary facilities. As many as 100 such parks would be developed in different parts of the State. The main objective of this Yojna, which is being taken up in link up with MNREGA scheme, is to provide opportunity to the elderly people to spend their leisure time strolling in these parks and gardens.

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q4. Who has been honoured with the “Medal of the Order of Australia”?

  1. Priya Jhinghan
  2. Suman Gawani
  3. Divya Ajith Kumar
  4. Shobha Sekhar

Answer: (4)
Indian Musician & founder of Kalakruthi music organisation in Australia, Shobha Sekhar will be conferred the “Medal of the Order of Australia”.

Q5. Which state has launched the automated mask disposal machine BIN-19?

  1. Kerala
  2. Maharashtra
  3. Andhra Pradesh
  4. Rajasthan

Answer: (1)
VST Mobility Solutions, a Startup headquartered at Cochin, Kerala has launched an automated mask disposal machine as part of efforts to develop products helping to combat the Covid-19. The disposal device, named BIN-19, developed Chitra UV based face mask disposal bin technology from the Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology (SCTIMST)

Q6. World Day Against Child Labour is observed annually on _____

  1. 9th June
  2. 10th June
  3. 11th June
  4. 12th June

Answer: (4)
World Day Against Child Labour is observed on 12 June every year across the world.

Q7. Which has become the first development division to go “fully Digital”?

  1. NPCC
  2. HUDCO
  3. NHAI
  4. NBCC

Answer: (3)
In view of the novel coronavirus outbreak, the National Highways Authority of India (NHAI) has gone fully digital with cloud-based ‘Data Lake Software’, becoming the first such construction sector organization. With advance analytics, the ‘Data Lake’ software will forecast the delays, likely disputes and give advance alerts, thus expediting the decision making.

Q8. Which state has launched ‘Bal Shramik Yojna’?

  1. Bihar
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. Odisha

Answer: (2)
Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath said that children who have been forced to work to support their families will benefit from the ‘Bal Shramik Yojna’. A total of 2,000 children from 57 districts of the state will benefit from the first phase of the scheme.

Q9. Which city police has launched a programme STREE (She Triumph’s through Respect, Equality and Empowerment)?

  1. Pune
  2. Mumbai
  3. Delhi
  4. Hyderabad

Answer: (4)
With an aim of empowering women and supporting the victims of domestic violence and abuse, the Hyderabad City Police in association with Hyderabad City Security Council (HCSC) launched a programme STREE (She Triumph’s through Respect, Equality and Empowerment)

Q10. Who has launched Sahakar Mitra Internship Programme to provide paid internship to youth?

  1. National Cooperative Development Corporation
  2. IFFCO
  3. NSDC
  4. HUDCO

Answer: (1)
Sahakar Mitra: Scheme on Internship Programme (SIP) has been initiated by National Cooperative Development Corporation to provide paid internship to youth and assured project loans on liberalized terms to young cooperators on start-up mode.

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 17th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 18th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 18th 2020, Current Affairs Quiz June 18th 2020 Daily