Current Affairs Quiz June 17th 2020

June 17, 2020
Current Affairs Quiz June 17th 2020

Here is the Current affairs quiz June 17th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 17th 2020

Q1. Which institute has topped the Quacquarelli Symonds (QS) World University Ranking 2021?

  1. California Institute of Technology
  2. Harvard University
  3. Stanford University
  4. Massachusetts Institute for Technology

Answer: (4)
Massachusetts Institute for Technology (MIT) has topped the Quacquarelli Symonds (QS) World University Ranking 2021

Q2. Which is the top ranked Indian university in Quacquarelli Symonds (QS) World University Ranking 2021?

  1. Indian Institute of Technology (IIT) Bombay
  2. Indian Institute of Science (IISc) Bangalore
  3. Indian Institute of Technology (IIT) Delhi
  4. Indian Institute of Technology (IIT) Madras

Answer: (1)
Indian Institute of Technology (IIT) Bombay is the top ranked (palced at 172nd) Indian University in Quacquarelli Symonds (QS) World University Ranking 2021

Q3. How many Indian Universities are featured in top 500 instituted in Quacquarelli Symonds (QS) World University Ranking 2021?

  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Answer: (3)
Only eight Indian institutes managed to feature in the top 500 of QS World University Ranking 2021.

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q4. Who has been exonerated of doping charges by International Weightlifting Federation recently?

  1. Seema
  2. K Sanjita Chanu
  3. Mirabai Chanu
  4. None of theAbove

Answer: (2)
International Weightlifting Federation (IWF) has cleared India’s K Sanjita Chanu of anti-doping violation charges

Q5. Which country’s railways has become the first Railway to run Double Stack Container train with high reach pantograph in high rise OHE territory?

  1. India
  2. Japan
  3. China
  4. USA

Answer: (1)
Indian Railways has proudly become the first Railway to run Double Stack Container train with high reach pantograph in high rise OHE territory

Q6. Where Deep Submergence Rescue Vehicle (DSRV) Complex has been inaugurated recently?

  1. Mumbai
  2. Goa
  3. Visakhapatnam
  4. Kolkata

Answer: (3)
A Deep Submergence Rescue Vehicle (DSRV) Complex was inaugurated by Vice Admiral Atul Kumar Jain, Flag Officer Commanding-in-Chief of Eastern Naval Command (ENC) in Visakhapatnam

Q7. Which country has started ‘Shohojodha’, an online network to facilitate plasma exchange between recovered patients of COVID-19 and those undergoing treatment for Corona infection?

  1. India
  2. Bangladesh
  3. China
  4. Sri Lanka

Answer: (2)
The Government of Bangladesh has launched an online network named ‘Shohojodha’ to facilitate plasma exchange between recovered patients of COVID-19 and those undergoing treatment for Corona infection in the country

Q8. Which state has launched ‘Jagananna Chedodu’- a financial scheme to provide assistance to the tailors, barbers and washermen?

  1. Telangana
  2. Odisha
  3. Kerala
  4. Andhra Pradesh

Answer: (4)
Andhra Pradesh government has launched ‘Jagananna Chedodu’- a financial scheme to provide assistance to the tailors, barbers and washermen

Q9. Where Uttarakhand government has opened the state’s biggest biodiversity park?

  1. Haldwani
  2. Almora
  3. Ranikhet
  4. Rudrapur

Answer: (1)
The biggest Biodiversity park of Uttarakhand was inaugurated in Haldwani

Q10. OECD has projected contraction of Indian Economy at _____ in FY21

  1. 4.1%
  2. 3.7%
  3. 3.5%
  4. 3.3%

Answer: (2)
Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) has forecasted Indian Economy to contract to 3.7% in the fiscal year 2020-21. It also stated that if there is a second COVID-19 outbreak in the country, then its growth will drop further to -7.3%

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 16th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 17th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 17th 2020, Current Affairs Quiz June 17th 2020 Daily