Current Affairs Quiz June 16th 2020

June 16, 2020
Current Affairs Quiz June 16th 2020

Here is the Current affairs quiz June 16th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 16th 2020

Q1. _____ has developed a mobile application called ‘Flyzy’ to provide a seamless air travelling experience to passengers during the pandemic?

  1. IIT Delhi
  2. IIT Guwahati
  3. IIT Ropar
  4. IIT Mumbai

Answer: (2)
Students of Indian Institute of Technology Guwahati have developed a mobile application, called ‘Flyzy’, to provide a seamless air travelling experience to passengers during the pandemic. The application has been developed by Deepak Meena, Hansraj Patel, and Arjit Singh

Q2. Who has developed Nanotechnology-based Disinfectant Spray ‘ANANYA’ to fight COVID-19?

  1. Defence Institute of Advanced Technology(DIAT)
  2. DRDO
  3. ICMR
  4. ISRO

Answer: (1)
The Pune based Defence Institute of Advanced Technology (DIAT) under the Ministry of Defence has developed Nano-Technology based disinfectant spray to fight against COVID-19. The spray has been named ANANYA

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q3. Who is the chairman of reconstituted committee for the welfare of the freedom fighters?

  1. Ashwini Kumar Choubey
  2. Arjun Ram Meghwal
  3. K. Singh
  4. G Kishan Reddy

Answer: (4)
Ministry of Home Affairs (MHA) has reconstituted a new committee for the welfare of the freedom fighters. This committee chaired by the minister of state for home affairs G Kishan Reddy and 9 other “eminent freedom fighters” from across the country.

Q4. The government has increases customs duty on bamboo to _____

  1. 10%
  2. 20%
  3. 25%
  4. 30%

Answer: (3)
The Government of India has recently announced that the import duty on bamboo sticks is to be increased from 10% to 25%

Q5. The Central government has allocated _____ amount of fund for Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana?

  1. Rs 3500 crore
  2. Rs 4000 crore
  3. Rs 4500 crore
  4. Rs 5000 crore

Answer: (2)
The Central government has allocated Rs 4,000 crore as annual allotment to states for the current financial year under ‘Per Drop More Crop’ component of Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY-PDMC).

Q6. India has recorded a ____ increase in the population of Asiatic Lions

  1. 18%
  2. 21%
  3. 26%
  4. 29%

Answer: (4)
Population of the majestic Asiatic Lion, living in Gujarat’s Gir Forest, is up by almost 29%. Geographically, distribution area is up by 36%. The count of Asiatic Lions has increased from 523 in 2015 to 674 in 2020

Q7. S&P has retained India’s sovereign rating at _____

  1. BBB-
  2. BB+
  3. AA-
  4. AA+

Answer: (1)
S&P has retained India’s sovereign rating at ‘BBB-‘ with a stable outlook. India’s long-term rating was affirmed at ‘BBB-‘ with a stable outlook while the short-term rating was held at ‘A-3’

Q8. Who has partnered with the National Skill Development Corporation (NSDC) to provide its training partners access to digital skilling tools?

  1. ThinkNext
  2. SkillSoft
  3. TCS iON
  4. PluralSight

Answer: (3)
TCS iON, a strategic unit of Tata Consultancy Services has partnered with the National Skill Development Corporation (NSDC) to provide its training partners access to digital skilling tools using TCS’ iON Digital Glass Room

Q9. The National Fertilizers Ltd (NFL) has tied up with _____ to train youth in 12 trades

  1. ITI
  2. NSDC
  3. IIT
  4. IIM

Answer: (1)
The National Fertilizers Ltd (NFL) a central PSU under the Department of Fertilizers has started tying up with Industrial Training Institutes (ITI) located near to its plants to train youth in various trades. The Nangal plant of the company in Punjab has signed a Memorandum of Understanding with ITI, Nangal to train youth in 12 trades

Q10. Who has delivered ICGS Kanaklata Barua, the fifth and final ship in the series of Fast Patrol Vessels (FPV) for the Indian Coast Guard?

  1. Cochin Shipyard Limited
  2. Hindustan Shipyard Limited
  3. Goa Shipyard Limited
  4. Garden Reach Shipbuilders and Engineers

Answer: (4)
Premier warship builder Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd (GRSE) has delivered ICGS Kanaklata Barua, the fifth and final ship in the series of Fast Patrol Vessels (FPV) for the Indian Coast Guard

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 15th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 16th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 16th 2020, Current Affairs Quiz June 16th 2020 Daily