Current Affairs Quiz June 15th 2020

June 15, 2020
Current Affairs Quiz June 15th 2020

Here is the Current affairs quiz June 15th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 15th 2020

Q1. Which country’s military has decided to use Facebook again to provide ‘accurate’ news to people?

  1. Sri Lanka
  2. Bhutan
  3. Myanmar
  4. Pakistan

Answer: (3)
Myanmar military ‘Tatmadaw’ has decided to use Facebook again to provide ‘accurate’ news to people

Q2. Which multilateral institution has decided to provide Rs. 1,950 crore loans to the West Bengal Government for tackling COVID situation and developmental work in the State?

  1. World Bank
  2. IMF
  3. Asian Development Bank
  4. AIIB

Answer: (1)
The World Bank has given Rs. 1,950 crore loans to the West Bengal Government for tackling COVID situation and developmental work in the State. Rs. 1,100 crore will be spent for creating Industrial infrastructures and remaining Rs. 850 crore have been allocated for spending on various Social-Welfare schemes

Q3. As per S&P Global Ratings, Indian economy will shrink by 5 per cent in the FY21?

  1. 2%
  2. 3%
  3. 4%
  4. 5%

Answer: (4)
S&P Global Ratings has said the Indian economy will shrink by 5 per cent in the current fiscal due to coronavirus lockdown halting economic activity. The growth is expected to pick up to 8.5 per cent in the following fiscal (up from the previous forecast of 7.5 per cent). The GDP is projected to expand by 6.5 per cent in FY23 and 6.6 per cent FY24.

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q4. Who has completed the sale of its 50 per cent stake in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City) to the Gujarat government?

  1. Srei Infrastructure Finance Limited
  2. IL&FS
  3. L&T Infrastructure
  4. IDFC Infrastructure

Answer: (2)
Debt-laden IL&FS has completed the sale of its 50 per cent stake in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City) to the Gujarat government, generating over Rs 32 crore for its equity value and also reducing its consolidated debt by more than Rs 1,200 crore.

Q5. Which telecom company’s platform has raised investment of Rs 5,683.50 crore from a wholly owned subsidiary of the Abu Dhabi Investment Authority (ADIA)?

  1. Airtel
  2. BSNL
  3. Vodaphone Idea
  4. Reliance Jio

Answer: (4)
Reliance Industries and Jio Platforms announced an investment of Rs 5,683.50 crore by a wholly owned subsidiary of the Abu Dhabi Investment Authority (ADIA). This investment values Jio Platforms at an equity value of Rs 4.91 lakh crore and an enterprise value of Rs 5.16 lakh crore.

Q6. India has recently signed a memorandum of understanding (MoU) on bilateral energy cooperation with which country?

  1. Denmark
  2. Sweden
  3. Norway
  4. United Kingdom

Answer: (1)
India and Denmark have signed a memorandum of understanding (MoU) on bilateral energy cooperation

Q7. Who has digitally signed an MoU with Rotary India for its e-learning content telecast?

  1. UGC
  2. AICTE
  3. NCERT
  4. PIB

Answer: (3)
National Council Of Educational Research And Training (NCERT) has digitally signed an MoU with Rotary India for e-learning content telecast for class I to XII over all NCERT TV channels

Q8. Who has been appointed as a Judge of the Jammu and Kashmir High Court?

  1. Mian Abdul Qayoon
  2. Javed Iqbal
  3. Mohammad Ashraf Bhat
  4. Bilal Ahmed Wani

Answer: (2)
The government appointed senior Kashmiri lawyer Javed Iqbal Wani as a Judge of the Jammu and Kashmir High Court

Q9. Who has been honoured with “NASA Distinguished Public Service Medal”?

  1. Renu Malhotra
  2. Anita Sengupta
  3. Morgan Cable
  4. Renjith Kumar

Answer: (4)
Indian Entrepreneur Renjith Kumar has been honoured with “NASA Distinguished Public Service Medal”

Q10. World Accreditation Day is observed annually on ____?

  1. 9th June
  2. 10th June
  3. 11th June
  4. 12th June

Answer: (1)
June 9th 2020 marks World Accreditation Day (#WAD2020), a global initiative established by ILAC and IAF to promote the value of accreditation. This year’s theme is How Accreditation Improves Food Safety

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 14th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 15th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 15th 2020, Current Affairs Quiz June 15th 2020 Daily