Current Affairs Quiz June 14th 2020

June 14, 2020
Current Affairs Quiz June 14th 2020

Here is the Current affairs quiz June 14th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 14th 2020

Q1. Where does inaugurated a Plant Health Clinic has been recently launched?

  1. Chandigarh
  2. Imphal
  3. Guwahati
  4. New Delhi

Answer: (2)
With an aim to boost economic growth of Manipur through agriculture and horticulture, Chief Minister N. Biren Singh has inaugurated a Plant Health Clinic at the Directorate of Horticulture and Soil Conservation

Q2. Which state has launched online waste exchange platform APEMC?

  1. Telangana
  2. Haryana
  3. Rajasthan
  4. Andhra Pradesh

Answer: (4)
Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy of Andhra Pradesh has launched the online waste exchange platform of Andhra Pradesh Environment Management Corporation (APEMC)

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q3. Which state has launched ‘Raj Kaushal’ portal?

  1. Telangana
  2. Odisha
  3. Rajasthan
  4. Andhra Pradesh

Answer: (3)
The ‘Raj Kaushal’ portal has been launched by Rajasthan government for empowering the manpower and industry for a cold start after a long lockdown.

Q4. Which city declared as the summer capital of Uttarakhand?

  1. Gairsain
  2. Mussoorie
  3. Haridwar
  4. Rishikesh

Answer: (1)
Gairsain in Chamoli district was declared as the summer capital of Uttarakhand

Q5. Which state has granted state anthem status to ”Bande Utkala Janani”?

  1. Telangana
  2. Odisha
  3. Rajasthan
  4. Andhra Pradesh

Answer: (2)
Odisha government has approved the proposal to give state anthem status to “Bande Utkala Janani”. ‘Bande Utkala Janani’ written by Kantakabi Laxmikanta Mohapatra

Q6. Which state government has launched urban street vendor welfare programme?

  1. Telangana
  2. Odisha
  3. Rajasthan
  4. Madhya Pradesh

Answer: (4)
Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has launched Street Vendor Registration Portal and “Mukhyamantri Shahri Path Vyavsayi Utthan Yojana” and transferred Rs 300 crore to urban local bodies

Q7. Pratik Tirodkar developed ‘Coro-bot’ to reduce physical contact of care-givers with COVID-19 patients. He belongs to which state?

  1. Maharashtra
  2. Bihar
  3. Rajasthan
  4. Telangana

Answer: (1)
23 yr old engineer Pratik Tirodkar from Maharashtra develops ‘Coro-bot’ to reduce physical contact of care-givers with COVID-19 patients

Q8. Who has become the first Indian to receive the prestigious Richard Dawkins Award for 2020?

  1. Vasant Dev
  2. Faaiz Anwar
  3. Javed Akhtar
  4. Prasoon Joshi

Answer: (3)
Poet, lyricist and writer Javed Akhtar has become the first Indian to receive the prestigious Richard Dawkins Award for 2020 for critical thinking, holding religious dogma upto scrutiny, advancing human progress and humanist values

Q9. Who has been named EY World Entrepreneur Of The Year 2020?

  1. Binny Bansal
  2. Ritesh Agarwal
  3. Nithin Kamath
  4. Kiran Mazumdar-Shaw

Answer: (4)
Kiran Mazumdar-Shaw, Executive Chairperson of Biocon, has been named EY World Entrepreneur Of The Year 2020 for her contribution in improving universal access to affordable life-saving medicine and transforming the world in one of its kind virtual entrepreneurship award ceremony

Q10. IIFL Finance has signed up ______ as its first-ever brand ambassador

  1. Amir Khan
  2. Rohit Sharma
  3. Virat Kohli
  4. Sania Nehwal

Answer: (2)
Non-Banking finance company IIFL Finance has signed up India’s superstar cricketer Rohit Sharma as its first-ever brand ambassador.

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 12th & 13th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 14th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 14th 2020, Current Affairs Quiz June 14th 2020 Daily