Current Affairs Quiz June 12th & 13th 2020

June 14, 2020
Current Affairs Quiz June 12th & 13th 2020

Here is the Current affairs quiz June 12th & 13th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 12th & 13th 2020

Q1. Who has been appointed the Goodwill Ambassador of the United Nations Association for Development and Peace?

  1. M Nethra
  2. Syed Gulab
  3. Ankit Kawatra
  4. Pathikrit Saha

Answer: (1)
In Tamil Nadu, a thirteen-year old Madurai girl Nethra has been appointed the Goodwill Ambassador of the United Nations Association for Development and Peace

Q2. Who is the head of the task force constituted to examine issues related to age of motherhood, lowering Maternal Mortality Rate and improvement of nutritional levels?

  1. Smriti Irani
  2. Jaya Jaitly
  3. Maneka Gandhi
  4. Rupa Sharma

Answer: (2)
The task force headed by Jaya Jaitly has been constituted to examine the issues related to Infant Mortality Rate, Maternal Mortality Rate, Total Fertility Rate, Sex Ratio at Birth, Child Sex Ratio (CSR) and any other issues pertaining to health and nutrition.

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q3. Who has signed MoU with Indian Space Research Organization for cooperation in the field of Space Situational Awareness (SSA) and Astrophysics?

  1. Council of Scientific and Industrial Research
  2. Defence Research and Development Organization
  3. Indian Council of Medical Research
  4. Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES)

Answer: (4)
The Indian Space Research Organization (ISRO) has signed an agreement with Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES) for cooperation in the field of Space Situational Awareness (SSA) and Astrophysics

Q4. Who has developed a rare-earth-based magnetocaloric material that can be effectively used for cancer treatment?

  1. Indian Council of Medical Research
  2. Indian Council of Agricultural Research
  3. International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials
  4. Tata Institute of Fundamental Research

Answer: (3)
Scientists at the International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials (ARCI), an autonomous R&D Centre of Department of Science and Technology (DST) has developed a rare-earth-based magnetocaloric material that can be effectively used for cancer treatment.

Q5. World Oceans Day is observed annually on ____?

  1. 7th June
  2. 8th June
  3. 9th June
  4. 10th June

Answer: (2)
World Ocean Day is celebrated on 8th June annually to raise awareness about the importance of oceans in our lives. The theme of 2020 is Innovation for a Sustainable Ocean

Q6. Who has launched its flagship programme Turant Customs?

  1. CBEC
  2. CBDT
  3. MEITY
  4. NIC

Answer: (1)
Central Board of Indirect Taxes and Customs, CBIC launched its flagship programme Turant Customs, at Bengaluru and Chennai

Q7. Which IT gaint has signed Tech Mahindra signs UN Global Compact initiative statement on climate action?

  1. TCS
  2. Infosys
  3. Microsoft
  4. Tech Mahindra

Answer: (4)
Tech Mahindra signed a joint declaration with UN Global Compact urging governments to align their COVID-19 recovery efforts with the latest climate science. By moving towards zero-carbon resilient economy, Tech Mahindra aims to reduce carbon footprint, emissions and will conserve energy using new-age technologies like internet of things, artificial intelligence and blockchain.

Q8. Who has developed ‘COVID BEEP’, the country’s first indigenous wireless physiological parameters monitoring system for the affected patients?

  1. Employees’ State Insurance Corporation
  2. AIIMS
  3. PGI
  4. CSIR

Answer: (1)
The government has launched ‘COVID BEEP’, the country’s first indigenous wireless physiological parameters monitoring system for the affected patients. It is developed by Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) medical college, Hyderabad in collaboration with Indian Institute of Technology (IIT) Hyderabad and the Department of Atomic Energy

Q9. Who has designed and manufactured pod called ARPIT for evacuation of critical patients suffering from infectious diseases like COVID-19 from isolated and remote areas?

  1. ISRO
  2. DRDO
  3. Indian Airforce
  4. BARC

Answer: (3)
The Indian Air Force has inducted an indigenously designed and manufactured pod called ARPIT, which will be used for evacuation of critical patients suffering from infectious diseases like COVID-19 from isolated and remote areas.

Q10. Which country has declared itself free from the coronavirus and lifts all virus-related restrictions within the country?

  1. USA
  2. Germany
  3. China
  4. New Zealand

Answer: (4)
New Zealand declared itself free from the coronavirus and lifts all virus-related restrictions within the country

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 11th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 12th & 13th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 12th & 13th 2020, Current Affairs Quiz June 12th & 13th 2020 Daily