Current Affairs Quiz June 11th 2020

June 12, 2020
Current Affairs Quiz June 11th 2020

Here is the Current affairs quiz June 11th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 11th 2020

Q1. Which among the following initiatives has been launched on the occasion of World Environment Day?

  1. #iGreen
  2. #iGoGreen
  3. #iCommit
  4. #iPlay

Answer: (3)
Power Ministry has initiated the ‘#iCommit’ campaign on the occasion of World Environment Day. The initiative is a clarion call to all stakeholders and individuals to continue moving towards energy efficiency, renewable energy, and sustainability to create a robust and resilient energy system in the future.

Q2. Which bank has launched the Summer Treats campaign?

  1. SBI
  2. HDFC
  3. ICICI Bank
  4. Canara Bank

Answer: (2)
HDFC Bank has announced a special Summer Treats campaign with offers for both merchants and, salaried and self-employed customers

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q3. UN Russian Language Day is observed annually on ______?

  1. 6th June
  2. 7th June
  3. 8th June
  4. 9th June

Answer: (1)
UN Russian Language Day is observed annually on June 6

Q4. Who has developed the information booklet titled ‘Safe online learning in the times of COVID-19’ to raise awareness in students and teachers?

  1. UGC
  2. IIT Delhi
  3. AICTE
  4. NCERT

Answer: (4)
NCERT and UNESCO have jointly developed the booklet titled ‘Safe online learning in the times of COVID-19’ which will facilitate in raising awareness of our students and teachers as well as ensure timely action in cases of cyber bullying.

Q5. Approximately what amount has been pledged by Member countries of the Group of 20 to fight the coronavirus (Covid-19) pandemic?

  1. $20 billion
  2. $21 billion
  3. $22 billion
  4. $23 billion

Answer: (2)
Member countries of the Group of 20 on has pledged more than $21 billion to fight the coronavirus (Covid-19) pandemic

Q6. Who has collaborated with Atal Innovation Mission to promote Innovation in India?

  1. CSIR
  2. ICMR
  3. NCERT
  4. UGC

Answer: (1)
Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) has partnered with Atal Innovation Mission (AIM) to promote innovation in India

Q7. Who has been appointed as the next Ambassador of India to Romania?

  1. Monika Kapil Mohta
  2. Jagdish Sonkar
  3. Brajendra Navnit
  4. Rahul Shrivastava

Answer: (4)

Rahul Shrivastava appointed as the next Ambassador of India to Romania

Q8. World Food Safety Day is observed annually on _____?

  1. 6th June
  2. 7th June
  3. 8th June
  4. 9th June

Answer: (2)
The second World Food Safety Day (WFSD) will be celebrated on 7 June 2020

Q9. Who has provided Rs 270 crore to Assam Gramin Vikash Bank?

  1. SBI
  2. RBI
  3. NABARD
  4. PNB

Answer: (3)
The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has extended a Special Liquidity Facility (SLF) of Rs 270 crore to Assam Gramin Vikash Bank

Q10. Who has been appointed as the next Ambassador of India to Switzerland?

  1. Monika Kapil Mohta
  2. Jagdish Sonkar
  3. Brajendra Navnit
  4. Rahul Shrivastava

Answer: (1)
Diplomat Monika Kapil Mohta has been appointed as the next Ambassador of India to Switzerland

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 10th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 11th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 11th 2020, Current Affairs Quiz June 11th 2020 Daily