Current Affairs Quiz June 10th 2020

June 10, 2020
Current Affairs Quiz June 10th 2020

Here is the Current affairs quiz June 10th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz June 10th 2020

Q1. The Competition Commission has approved the proposed merger between auto majors Peugeot S.A and_______?

  1. Fiat Chrysler Automobiles
  2. Toyota Motor Corporation
  3. Chevrolet
  4. Mitsubishi Motors Corporation

Answer: (1)
The Competition Commission has approved the proposed merger between auto majors Peugeot S.A and Fiat Chrysler Automobiles

Q2. Who has been appointed as India’s new ambassador to WTO?

  1. Ajeet Vasant
  2. Rajeev Topno
  3. Jagdish Sonkar
  4. Brajendra Navnit

Answer: (4)
India has appointed Brajendra Navnit, a 1999 IAS officer of Tamil Nadu cadre as its Ambassador to the World Trade Organization

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q3. Who has been appointed as senior advisor to the Executive Director of World Bank?

  1. Ajeet Vasant
  2. Rajeev Topno
  3. Jagdish Sonkar
  4. Brajendra Navnit

Answer: (2)
Rajeev Topno will be the senior advisor to the Executive Director of World Bank, Washington DC

Q4. Who has been announced as the regional winner for Asia in the 2020 Commonwealth Short Story Prize?

  1. Aravind Adiga
  2. Jeet Thayil
  3. Kritika Pandey
  4. Amit Chaudhuri

Answer: (3)
Kritika Pandey, a writer from Ranchi, was announced as the regional winner for Asia in the 2020 Commonwealth Short Story Prize. She won for her story The Great Indian Tee and Snakes, which is about two young people trying to navigate the idea of love in an era of hatred and prejudice

Q5. Who will host Unique Twin Summit in 2021?

  1. World Economic Forum
  2. World Bank
  3. IMF
  4. UNCTAD

Answer: (1)
The unique ‘twin summit’ will be held in Davos, Switzerland with the theme “The Great Reset” by World Economic Forum

Q6. Who has hosted Virtual Global Vaccine Summit 2020?

  1. USA
  2. Germany
  3. India
  4. UK

Answer: (4)
Virtual Global Vaccine Summit 2020 was hosted by United Kingdom

Q7. India pledged _____as India’s contribution to the vaccines alliance GAVI

  1. $5-million
  2. $10-million
  3. $15-million
  4. $20-million

Answer: (3)
India pledged $15-million as India’s contribution to the vaccines alliance GAVI at the Global Vaccine Summit

Q8. World Environment Day is observed annually on _____?

  1. 4th June
  2. 5th June
  3. 6th June
  4. 7th June

Answer: (2)
World Environment Day is celebrated on 5 June every year, and is the United Nations’ principal vehicle for encouraging awareness and action for the protection of the environment. This year, the theme is biodiversity.

Q9. Which state/UT has launched a salary tracker mobile app MeraVetan (Version-1) for government employees?

  1. Punjab
  2. Haryana
  3. Tamil Nadu
  4. J&K

Answer: (4)
Jammu and Kashmir has launched a salary tracker mobile app ”MeraVetan” aimed at providing salary-related information to government employees

Q10. The Government of India has launched the “Nagar Van (Urban Forests)” programme with objective of _____

  1. increasing the forest cover in urban areas
  2. increasing the tribal population in urban areas
  3. decreasing the tribal population in urban areas
  4. decreasing the forest cover in urban areas

Answer: (1)
The government has launched the Nagar Van or Urban Forests with 200 corporations and cities across India to increase forest cover in urban areas to create and enhance their lung capacities

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 9th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more June quizzes

Tags: Current Affairs Quiz June 10th 2020, Daily Current Affairs Quiz June 10th 2020, Current Affairs Quiz June 10th 2020 Daily