Current Affairs Quiz July 9th 2020

July 9, 2020
Current Affairs Quiz July 9th 2020

Here is the Current affairs quiz July 9th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz July 9th 2020

Q1. What is the financial outlay of Garib Kalyan Rojgar Abhiyan launched recently?

  1. Rs 50000 crore
  2. Rs 60000 crore
  3. Rs 70000 crore
  4. Rs 80000 crore

Answer: (1)
The government launched a massive rural public works scheme worth Rs 50000 crore, the Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan to create jobs for millions of migrant workers who returned home during the coronavirus pandemic

Q2. Who has been honoured by the United Nations for her efforts to tackle the coronavirus pandemic?

  1. B Sriramulu
  2. KK Shailaja
  3. Alla Kali Krishna Srinivas
  4. Satyender Jain

Answer: (2)
Kerala’s Health Minister KK Shailaja has been honoured by the United Nations for her efforts to tackle the coronavirus pandemic

Q3. How many districts are covered under Garib Kalyan Rojgar Abhiyan?

  1. 100
  2. 105
  3. 110
  4. 116

Answer: (4)
The programme will cover 116 districts across Bihar, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Jharkhand and Odisha. All these districts have received more than 25,000 migrant workers during the lockdown.

Q4. Who becomes Punjab’s first woman chief secretary?

  1. Madhu Rani Teotia
  2. Gayathri
  3. Vini Mahajan
  4. Shalu Sharma

Answer: (3)
1987 batch IAS officer Vini Mahajan becomes Punjab’s first woman chief secretary

SEBI Grade A Test Series

Q5. Micheál Martin becomes new Prime Minister of which country?

  1. Ireland
  2. United Kingdom
  3. France
  4. Germany

Answer: (1)
Ireland’s Parliament appointed Micheal Martin, a center-right politician, as prime minister

Q6. Name the country under whose presidency G20 Extraordinary Virtual Education Ministers’ Meeting held recently?

  1. China
  2. USA
  3. Saudi Arabia
  4. UK

Answer: (3)
Union HRD Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually participated in G20 Extraordinary Virtual Education Ministers’ Meeting under Presidency of Saudi Arabia.

Q7. Who has been given additional charge of Madhya Pradesh as Governor?

  1. Bandaru Dattatraya
  2. Satyadeo Narain Arya
  3. Droupadi Murmu
  4. Anandiben Patel

Answer: (4)
President Ram Nath Kovind has assigned Uttar Pradesh Governor Anandiben Patel additional charge of Madhya Pradesh during the absence on leave of Governor Lalji Tandon

Q8. Name the digital payments platform that has partnered with ICICI Bank on UPI multi-bank model?

  1. Paytm
  2. PhonePe
  3. Mobikwik
  4. Amazon Pay

Answer: (2)
Flipkart-owned digital payments platform, PhonePe has announced it has partnered with ICICI Bank on UPI multi-bank model, giving its users the option to create and use multiple UPI IDs with ICICI Bank’s “@ibl” handle and YES Bank’s ‘@ybl’ handle on the PhonePe app

Q9. Name the city where Battery Swapping Facility Quick Interchange Service (QIS) has been inaugurated recently?

  1. Chandigarh
  2. Raipur
  3. Ranchi
  4. Pune

Answer: (1)
A Battery Swapping Facility Quick Interchange Service (QIS) has been inaugurated at Chandigarh. Indian Oil Corporation has inked a non-binding strategic cooperation document with Sun Mobility to explore setting up of energy infrastructure for electric vehicles through battery swapping model across Indian Oil Retail outlets in select cities.

Q10. Name the Indian Umpire who has been inducted into ICC Elite Panel recently?

  1. Sundaram Ravi
  2. Anil Chaudhary
  3. Shavir Tarapore
  4. Nitin Menon

Answer: (4)
India’s Nitin Menon has been included in the International Cricket Council’s (ICC’s) Elite Panel of Umpires for the upcoming 2020-21 season

You may also like to read: Current Affairs Quiz July 7th & 8th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more July quizzes

Tags: Current Affairs Quiz July 9th 2020, Daily Current Affairs Quiz July 9th 2020, Current Affairs Quiz July 9th 2020 Daily