Current Affairs Quiz July 3rd 2020

July 3, 2020
Current Affairs Quiz July 3rd 2020

Here is the Current affairs quiz July 3rd 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz July 3rd 2020

Q1. As per Moody’s Investors Service, Indian economy will shrink ______ in the fiscal year 2020?

  1. 3.1%
  2. 3.3%
  3. 3.5%
  4. 3.9%

Answer: (1)
Moody’s Investors Service has projected the Indian economy to shrink 3.1% in the fiscal year 2020, citing the extent of coronavirus-related disruption

Q2. As per Moody’s Investors Service, Indian economy will grow ______ in the fiscal year 2021?

  1. 6.1%
  2. 6.3%
  3. 6.5%
  4. 6.9%

Answer: (4)
Moody’s Investors Service forecasts Indian economy to register 6.9% growth in fiscal year 2021.

Q3. Name the institute who has developed receiver chip – Dhruva – for use in navigation devices within the country?

  1. IIT Delhi
  2. IIT Bombay
  3. IIT Kolkata
  4. IIT Chennai

Answer: (2)
A group of students from IIT Bombay have developed a receiver chip – Dhruva – for use in navigation devices within the country

Q4. Who becomes head coach of Uttarakhand cricket team?

  1. Mohammad Kaif
  2. Rudra Pratap Singh
  3. Wasim Jaffer
  4. Praveen Kumar

Answer: (3)
Former Indian opener Wasim Jaffer has been appointed head coach of the Uttarakhand cricket team

SEBI Grade A Test Series

Q5. Name the person who became chairman of Indian Financial Technology & Allied Services (IFTAS)?

  1. Arjun Ram Meghwal
  2. T Rabi Sankar
  3. Singh
  4. G Kishan Reddy

Answer: (2)
Indian Financial Technology & Allied Services (IFTAS) has announced the appointments of T Rabi Sankar as the Chairman of the organization.

Q6. Name the bank that has launched a new product KBL Micro Mitra?

  1. RBL Bank
  2. IndusInd Bank
  3. Kotak Mahindra Bank
  4. Karnataka Bank

Answer: (4)
Karnataka Bank has launched a new product KBL Micro Mitra, wherein financial assistance up to Rs.10 lakhs can be provided to the Micro manufacturing and service enterprises either for working capital or for investment purposes

Q7. Name the state where two bridges Devika and Puneja has been inaugurated?

  1. Jammu and Kashmir
  2. Punjab
  3. Assam
  4. Arunachal Pradesh

Answer: (1)
Government has inaugurated two bridges Devika and Puneja at Udhampur and Doda districts respectively in Jammu and Kashmir. The Bridge on River Devika in Udhampur has been completed by Border Roads Organisation within fifteen months time

Q8. Name the country that has awarded 500-MW solar park project to NTPC?

  1. Algeria
  2. Nigeria
  3. Mali
  4. Mauritius

Answer: (3)
NTPC has been awarded the project management consultancy contract for the development of 500 megawatt (MW) solar park in the Republic of Mali

Q9. Name the company who has partnered with Ministry of Skill Development and Entrepreneurship to launch Free Digital Learning Platform ‘Skills Build Reignite’?

  1. TCS
  2. IBM
  3. Wipro
  4. Microsoft

Answer: (2)
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) in partnership with IBM has unveiled Free Digital Learning Platform ‘Skills Build Reignite’ to reach more job seekers and provide new resources to business owners in India

Q10. The government has approved setting up of Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) worth______.

  1. 10000 crore
  2. 12000 crore
  3. 14000 crore
  4. 15000 crore

Answer: (4)
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved setting up of Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) worth Rs. 15000 crore

You may also like to read: Current Affairs Quiz July 2nd 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more July quizzes

Tags: Current Affairs Quiz July 3rd 2020, Daily Current Affairs Quiz July 3rd 2020, Current Affairs Quiz July 3rd 2020 Daily