Current Affairs Quiz July 31st 2020

July 31, 2020
Current Affairs Quiz July 31st 2020

Here is the Current affairs quiz July 31st 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz July 31st 2020

Q1. Who has been appointed as the next Ambassador of India to Turkmenistan?

  1. Vidhu P. Nair
  2. Rahul Shrivastava
  3. Shambhu S. Kumaran
  4. Vijay Khanduja

Answer: (1)
Government of India has appointed Dr. Vidhu P. Nair as the next Ambassador of India to Turkmenistan.

Q2. Who has partnered with Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry’s (FICCI) to launched #Reimagine Campaign?

  1. UNESCO
  2. WHO
  3. UNICEF
  4. ILO

Answer: (3)
UNICEF INDIA has announced its partnership with Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry’s (FICCI), Socio Economic Development Foundation (SEDF) to jointly develop UNICEF’s #Reimagine Campaign to support the most vulnerable populations and children during the COVID-19 response and its after-math in India

Q3. Who has organized ‘Digital Choupal’ to mark its 39th foundation day?

  1. RBI
  2. NHB
  3. SIDBI
  4. NABARD

Answer: (4)
Nabard is organising Digital Choupal on July 13 to mark its 39th foundation day

Q4. Name the state that has emerged on top in implementing the Pradhan Mantri Street Vendors Atma Nirbhar Nidhi-PM Swa Nidhi scheme?

  1. Odisha
  2. Madhya Pradesh
  3. Rajasthan
  4. Chhattisgarh

Answer: (2)
Madhya Pradesh has emerged on top in implementing the Pradhan Mantri Street Vendors Atma Nirbhar Nidhi-PM Swa Nidhi scheme. The scheme is being implemented in the state to help the street vendors to continue their business. Apart from urban street vendors, a scheme to provide interest free assistance of Rs. 10,000 is being implemented also for the street vendors of rural areas in the state

Q5. Name the country that has launched APSTAR-6D telecommunication satellite?

  1. Russia
  2. USA
  3. Japan
  4. China

Answer: (4)
APSTAR-6D is designed and manufactured by the China Academy of Space Technology (CAST), a subsidiary of China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC)

SEBI Grade A Test Series

Q6. World Youth Skills Day is celebrated annually on ____?

  1. 15th July
  2. 17th July
  3. 19th July
  4. 21st July

Answer: (1)
Every year World Youth Skills Day (WYSD) is celebrated on 15 July to recognise the strategic importance of equipping young people with the skills of employment, decent work, and entrepreneurship.

Q7. Former Australia captain Mile Jedinak has retired from sport. He belongs to which sport?

  1. Hockey
  2. Football
  3. Cricket
  4. Baseball

Answer: (2)
Former Australia captain Mile Jedinak has retired from football, having stepped down from internationals in 2018 and not played a professional game since then

Q8. Who has been conferred with the Prestigious Global Humanitarian Award 2020?

  1. Malaika Arora
  2. Prannoy Roy
  3. Barkha Dutt
  4. Sachin Awasthi

Answer: (4)
Sachin Awasthi, the President of National Media Club and founder of Shri Ram Seva Mission, has been awarded with the ‘Top Publicist’ honour under Global Humanitarian Award 2020 by the London-based World Humanitarian Drive (WHD).

Q9. Who has been appointed as the next Ambassador of India to Bangladesh?

  1. Vidhu P. Nair
  2. Vikram Doraiswami
  3. Rudrendra Tandon
  4. Vijay Khanduja

Answer: (2)
Indian Foreign Service officer, Vikram Doraiswami has been appointed as the next Ambassador of India to Bangladesh.

Q10. Who has been appointed as the next Ambassador of India to Afghanistan?

  1. Vidhu P. Nair
  2. Vikram Doraiswami
  3. Rudrendra Tandon
  4. Vijay Khanduja

Answer: (3)
Indian Foreign Service officer, Rudrendra Tandon has been appointed as the next Ambassador of India to Afghanistan.

You may also like to read: Current Affairs Quiz July 30th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more July quizzes

Tags: Current Affairs Quiz July 31st 2020, Daily Current Affairs Quiz July 31st 2020, Current Affairs Quiz July 31st 2020 Daily