Current Affairs Quiz July 30th 2020

July 30, 2020
Current Affairs Quiz July 30th 2020

Here is the Current affairs quiz July 30th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz July 30th 2020

Q1. Who will be conferred with the prestigious Mohun Bagan Ratna 2020?

  1. Gurbux Singh
  2. Dhanraj Pillay
  3. Kapil Dev
  4. Leander Paes

Answer: (1)
Hockey stalwart Gurbux Singh and cricket great Palash Nandy would be recipients of the prestigious Mohun Bagan Ratna

Q2. Who has named for Von Karman Award 2020 by the International Academy of Astronautics (IAA)?

  1. Thomas Djamaluddin
  2. Zhang Kejian
  3. Jim Bridenstine
  4. Kailasavadivoo Sivan

Answer: (4)
Indian Space Research Organisation(ISRO) Chief, Kailasavadivoo Sivan has named for Von Karman Award 2020 by the International Academy of Astronautics (IAA)

Q3. Name the state that has been conferred with the Elites Excellence Awards -2020?

  1. Odisha
  2. Chhattisgarh
  3. Andhra Pradesh
  4. Maharashtra

Answer: (2)
Chief Minister Darpan website and mobile app prepared for monitoring Chhattisgarh Government’s ambitious Suraji Gaon Scheme and other flagship schemes, has been awarded “Elites Excellence Awards-2020” at the national level. The state of Chhattisgarh has been awarded this honor by the country’s prestigious IT institution Elites Technomedia, New Delhi under the ‘Digital India initiative’.

Q4. Who has been honoured with Paul Harris Fellow recognition by Rotary Foundation?

  1. Pinarayi Vijayan
  2. Promod Sawant
  3. Edappadi K Palaniswami
  4. Arvind Kejriwal

Answer: (3)
The Rotary Foundation of Rotary International having its headquarters at Chicago, has honoured Chief Minister Edappadi K Palaniswami with Paul Harris Fellow recognition

SEBI Grade A Test Series

Q5. Name the company that announced a $10 billion Google for India digitization fund in India?

  1. Microsoft
  2. Apple
  3. Amazon
  4. Google

Answer: (4)
Google has announced a $10 billion (Rs 75,000 crore) Google for India digitization fund in India over the course of next 5-7 years to support small businesses/startups, online education for the country’s digital transformation

Q6. Who has developed an Ultraviolet (UV) sanitising product named ‘Shudh’ that can disinfect a room in 15 minutes?

  1. IIT Kanpur
  2. IIT Delhi
  3. DRDO
  4. ISRO

Answer: (1)
The Indian Institute of Technology, Kanpur (IIT-K), has developed an Ultraviolet (UV) sanitising product named ‘Shudh’ that can disinfect a room in 15 minutes

Q7. Who has been appointed as interim CEO of BCCI?

  1. Mahim Verma
  2. Arun Singh Dhumal
  3. Hemang Amin
  4. Brijesh Patel

Answer: (3)
Hemang Amin, the Chief Operating Officer of the Indian Premier League, has been appointed interim chief executive officer (CEO) of the Board of Control for Cricket in India (BCCI).

Q8. Name the bank that has partnered with VISA to roll out Visa Secure to the bank’s cardholders?

  1. Federal Bank
  2. Karur Vyasya Bank
  3. HDFC Bank
  4. Kotak Mahindra Bank

Answer: (1)
Visa, the global leader in payments technology, announced its partnership with Federal Bank to roll out Visa Secure to the bank’s cardholders

Q9. Name the company that has announced 0.15 per cent stake in Jio Platforms?

  1. Intel Capital
  2. Mubadala
  3. Visa Equity Partners
  4. Qualcomm Ventures

Answer: (4)
Reliance Industries (RIL) has announced the sale of 0.15 per cent stake in Jio Platforms to Qualcomm Ventures for Rs 730 crore

Q10. Indian Railways has set target to become world’s first ‘Green Railway’ by which year?

  1. 2025
  2. 2030
  3. 2035
  4. 2040

Answer: (2)
The Ministry of Railways is on a mission mode with the goal of transforming Indian Railways into Green Railways by 2030.

You may also like to read: Current Affairs Quiz July 29th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more July quizzes

Tags: Current Affairs Quiz July 30th 2020, Daily Current Affairs Quiz July 30th 2020, Current Affairs Quiz July 30th 2020 Daily