Current Affairs Quiz July 2nd 2020

July 2, 2020
Current Affairs Quiz July 2nd 2020

Here is the Current affairs quiz July 2nd 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz July 2nd 2020

Q1. United Nations Public Service Day is observed annually on ______?

  1. 23rd June
  2. 24th June
  3. 25th June
  4. 26th June

Answer: (1)
The United Nations Public Service Day is celebrated on June 23 of every year.

Q2. Name the author of book titled ‘Legend of Suheldev’?

  1. Arundhati Roy
  2. Salman Rushdie
  3. Chetan Bhagat
  4. Amish Tripathi

Answer: (4)
Amish Tripathi announced the launch of his new fiction book – ‘Legend of Suheldev: The King Who Saved India’.

Q3. Who has got an Indian patent for its liquid cooling and heating garment (LCHG) that is suitable for space applications?

  1. NASA
  2. ISRO
  3. CNSA
  4. JAXA

Answer: (2)
The Indian Space Research Organisation (ISRO) has got an Indian patent for its liquid cooling and heating garment (LCHG) that is suitable for space applications. The patent is valid for 20 years from the date of application

Q4. Who has been conferred with the Peace Prize of the German Book Trade?

  1. Abhijit Banerjee
  2. Esther Duflo
  3. Amartya Sen
  4. Micheal Kremer

Answer: (3)
Nobel prize-winning economist and philosopher Amartya Sen has won the prestigious Peace Prize of the German Book Trade.

SEBI Grade A Test Series

Q5. International Widows Day is observed annually on _____?

  1. 23rd June
  2. 24th June
  3. 25th June
  4. 26th June

Answer: (1)
The United Nations observes 23 June as International Widows Day to draw attention to the voices and experiences of widows and to galvanize the unique support that they need.

Q6. World Olympic Day was celebrated on ______?

  1. 23rd June
  2. 24th June
  3. 25th June
  4. 26th June

Answer: (1)
World Olympic Day is celebrated on 23 June. Due to the COVID-19 pandemic, the celebration goes online. The Olympic Movement will celebrate the day by creating the world’s largest 24-hour digital-first Olympic workout.

Q7. India has pledged USD ______to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA)

  1. 5 million
  2. 8 million
  3. 10 million
  4. 15 million

Answer: (3)
India has announced that it will contribute USD 10 million to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) over the coming two years

Q8. Who has designed the “Exclusive Investment Forum” launched by Ministry of Food Processing?

  1. NITI Aayog
  2. Invest India
  3. NABARD
  4. SIDBI

Answer: (2)
The Food Processing Edition of the “Exclusive Investment Forum” has been launched by the Union Food Processing Industries Minister. It has been designed by the Invest India, the National Investment Promotion & Facilitation Agency of the Government of India. The “Exclusive Investment Forum” is a sectoral series to conduct comprehensive conversations among global industry leaders and key decision makers from the highest levels of the Central and State Governments.

Q9. Name the state which is set to launch Indira Rasoi Yojana?

  1. Tamil Nadu
  2. Maharashtra
  3. Chhattisgarh
  4. Rajasthan

Answer: (4)
A new kitchen scheme, named after former Prime Minister Indira Gandhi, will shortly be launched in Rajasthan for providing nutritious food to the poor and needy twice a day on concessional rates

Q10. Name the state inaugurated a Compressed Bio Gas Plant (CBG) recently?

  1. Tamil Nadu
  2. Maharashtra
  3. Chhattisgarh
  4. Rajasthan

Answer: (1)
Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami and Union Minister for Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan inaugurated a Compressed Bio Gas Plant (CBG) at Namakkal and five CBG fuel stations in Pudhuchattiram and Rasipuram

You may also like to read: Current Affairs Quiz July 1st 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more July quizzes

Tags: Current Affairs Quiz July 2nd 2020, Daily Current Affairs Quiz July 2nd 2020, Current Affairs Quiz July 2nd 2020 Daily