Current Affairs Quiz July 29th 2020

July 29, 2020

Here is the Current affairs quiz July 29th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz July 29th 2020

Q1. Who has won the prestigious CII-ITC Sustainability Award 2019, under Outstanding Accomplishment in Corporate Excellence Category?

  1. NTPC
  2. NHPC
  3. BHEL
  4. GAIL

Answer: (1)
National Thermal Power Corporation, NTPC Limited, a Central PSU under Ministry of Power has won the prestigious CII-ITC Sustainability Award 2019, under Outstanding Accomplishment in Corporate Excellence Category.

Q2. Name the state that has organised India’s first e-Lok Adalat?

  1. Himachal Pradesh
  2. Odisha
  3. Haryana
  4. Chhattisgarh

Answer: (4)
In Chhattisgarh, amid the COVID-19 pandemic, an e-Lok Adalat was held. According to the Chhattisgarh Government, this is the first time in the country that Lok Adalat was being held through video conferencing

Q3. Lee Hsien Loong has become the Prime Minister of which country?

  1. Malaysia
  2. Singapore
  3. Philippines
  4. Indonesia

Answer: (2)
Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong has secured a “clear mandate” with his ruling People’s Action Party (PAP) winning 83 of the 93 contested parliamentary seats in the general election held amidst the COVID-19 pandemic

Q4. India becomes the ____ largest source of foreign direct investment (FDI) in UK?

  1. 4th
  2. 3rd
  3. 2nd
  4. 1st

Answer: (3)
India invested in 120 projects and created 5,429 new jobs in the UK to become the second-largest source of foreign direct investment (FDI) after the US in 2019

SEBI Grade A Test Series

Q5. Who has won the Styrian Grand Prix 2020?

  1. Charles Leclerc
  2. Sebastian Vettel
  3. Valtteri Bottas
  4. Lewis Hamilton

Answer: (4)
Lewis Hamilton (Mercedes-Britain) has won the Styrian Grand Prix 2020 at the Red Bull Ring in Spielberg, Austria.

Q6. Name the company that has planned to invest $10 billion in India over next five to seven years?

  1. Google
  2. Facebook
  3. Microsoft
  4. Apple

Answer: (1)
Google has planned to invest $10 billion in India over next five to seven years as the search giant looks to help accelerate adoption of digital services in the key overseas market.

Q7. Andrzej Duda has been re-elected as President of which country?

  1. Czech Republic
  2. Slovakia
  3. Poland
  4. Germany

Answer: (3)
After Tight Race for Polish President, Andrzej Duda Wins 2nd Term

Q8. India handed over outdoor fitness equipment for 61 islands of which country?

  1. Maldives
  2. Sri Lanka
  3. Malaysia
  4. Indonesia

Answer: (1)
India has handed over outdoor fitness equipment for 61 islands across Maldives under a cash grant of 8 million US dollars

Q9. Who became India’s top trading partner for the second consecutive fiscal in 2019-20?

  1. China
  2. USA
  3. Japan
  4. Israel

Answer: (2)
The US remained India’s top trading partner for the second consecutive fiscal in 2019-20, which shows increasing economic ties between the two countries

Q10. Name the state that has commenced a unique campaign titled as “Roko-Toko”?

  1. Haryana
  2. Chhattisgarh
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: (4)
In its fights against combating the COVID-19 pandemic, the State Government of Madhya Pradesh will be launching a campaign named ‘Roko-Toko’ in the up

You may also like to read: Current Affairs Quiz July 28th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more July quizzes

Tags: Current Affairs Quiz July 29th 2020, Daily Current Affairs Quiz July 29th 2020, Current Affairs Quiz July 29th 2020 Daily