Current Affairs Quiz July 28th 2020

July 28, 2020
Current Affairs Quiz July 28th 2020

Here is the Current affairs quiz July 28th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz July 28th 2020

Q1. Which police station has been ranked as one of the best Police Stations of the country?

  1. Nadaun
  2. Amritsar
  3. Jalandhar
  4. Ahmedgarh

Answer: (1)
Nadaun Police Station, Himachal Pradesh has been ranked as one of the best Police Stations of the country and the best Police Station of the State. Nadaun Police Station is situated at Hamirpur district, Himachal Pradesh.

Q2. World Population Day is observed annually on ______?

  1. 5th July
  2. 7th July
  3. 11th July
  4. 15th July

Answer: (3)
World Population Day is celebrated on 11 July annually to make people aware about the growing population issues and urgency of family planning

Q3. Name the author of book titled ‘His Holiness the Fourteenth Dalai Lama: An Illustrated Biography’?

  1. Urijit Patel
  2. Tenzin Geyche Tethong
  3. C. Bhargava
  4. None of the Above

Answer: (2)
A new biography on the life and times of Tibetian spiritual leader His Holiness Dalai Lama, Titled ‘His Holiness the Fourteenth Dalai Lama: An Illustrated Biography’, the book is written by Tenzin Geyche Tethong and will be published by Roli Books

Q4. Who will launch the Brazil’s Amazonia -1 satellite?

  1. CNSA
  2. JAXA
  3. NASA
  4. ISRO

Answer: (4)
The Indian Space Research Organisation (ISRO) is gearing up to lift off Brazil’s Amazonia-1 satellite next month onboard the Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV)

Q5. Asia Cup cricket tournament, which was supposed to be held in September this year, has been postponed until _____

  1. May 2021
  2. April 2021
  3. June 2021
  4. July 2021

Answer: (3)
Asia Cup cricket tournament, which was supposed to be held in September this year, has been postponed until June 2021 owing to Covid-19 pandemic. Pakistan was to originally host the Asia Cup this time but due to security reasons, the tournament was supposed to be held in Sri Lanka after the country’s board expressed its willingness to organise the same

Q6. Who has been conferred with the Dada Saheb Phalke Award 2020?

  1. Kezang D Thongdok
  2. Anand Patwardhan
  3. Uraaz Bahl
  4. Satyaprakash Upadhyay

Answer: (3)
Arunachal Pradesh filmmaker Kezang D Thongdok has bagged the Dada Saheb Phalke Award 2020 for a short documentary “Chi Lupo“

SEBI Grade A Test Series

Q7. Name the authority that has allowed general and health insurers to launch short-term ‘Corona Kavach’ health insurance policies?

  1. IRDAI
  2. ICMR
  3. Ministry of Finance
  4. RBI

Answer: (1)
Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has allowed 29 general and health insurers to launch short-term ‘Corona Kavach’ health insurance policies. The policy will cover medical expenses occurred due to coronavirus disease. This policy can be availed by persons between the age of 18 to 65 years. People can avail the Corona Kavach policy for Self, spouse, parents, parents-in-law and dependent children up to 25 years of age.

Q8. Who has launched ATL App Development modules in collaboration with Indian homegrown startup Plezmo?

  1. National Skill Development Corporation
  2. Reserve Bank of India
  3. Ministry of Skill Development
  4. NITI Aayog

Answer: (4)
In a major step towards revving up the Indian Mobile App Development innovation ecosystem, NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) has launched the ‘ATL App Development Module’ for school children all across the country.

Q9. Who has released the India VNR 2020 report titled Decade of Action: Taking SDGs from Global to Local?

  1. Ministry of Home Affairs
  2. NITI Aayog
  3. National Planning Commission
  4. None of the Above

Answer: (2)
NITI Aayog presented India’s second Voluntary National Review (VNR) at the United Nations High-level Political Forum (HLPF) on Sustainable Development, 2020. The India VNR 2020 report titled Decade of Action: Taking SDGs from Global to Local was released by Dr Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog

Q10. The United Nations has declared ______as World Malala Day

  1. 12th July
  2. 13th July
  3. 14th July
  4. 15th July

Answer: (1)
The United Nations has declared 12th July as World Malala Day to honour the young activist, Malala Yousafzai. Malala Day is commemorated, the birthday of Malala Yousafzai to honour women and children’s rights around the world.

You may also like to read: Current Affairs Quiz July 26th & 27th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more July quizzes

Tags: Current Affairs Quiz July 28th 2020, Daily Current Affairs Quiz July 28th 2020, Current Affairs Quiz July 28th 2020 Daily