Current Affairs Quiz July 24th & 25th 2020

July 25, 2020

Here is the Current affairs quiz July 24th & 25th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz July 24th & 25th 2020

Q1. Which among the following was not one of the co-chair of virtual Climate Action Ministerial?

  1. India
  2. China
  3. Canada
  4. European Union

Answer: (1)
The fourth edition of the virtual Ministerial on Climate Action witnessed countries exchanging views on how countries are aligning economic recovery plans with the Paris Agreement and the critical enabling conditions to ensure continued climate action. The meeting was co-chaired by European Union, China and Canada to advance discussions on the full implementation of the Paris Agreement under the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) and to demonstrate continued political commitment to global climate action

Q2. Name the company that has signed contract for License Agreement and Transfer of Technology (LAToT) of Akash Missile Weapon System with Defence Research and Development Organisation?

  1. Tata Advanced Systems Limited
  2. Reliance Naval and Engineering Limited
  3. Mahindra Aerospace
  4. Bharat Dynamics Limited

Answer: (4)
Bharat Dynamics Limited (BDL) has signed contract for License Agreement and Transfer of Technology (LAToT) of Akash Missile Weapon System with Defence Research and Development Organisation (DRDO)

Q3. Name the bank that has entered into a corporate agency partnership with Bajaj Allianz Life to offer the life insurance solutions?

  1. IDFC First Bank
  2. Karur Vysya Bank
  3. IndusInd Bank
  4. Federal Bank

Answer: (2)
Karur Vysya Bank (KVB) has entered into a corporate agency partnership with Bajaj Allianz Life to offer the life insurance solutions of the latter to its customers. The insurer’s products will be available at the bank’s 780 branch offices across the country.

Q4. Who has been discovered as India’s largest butterfly after 88 years?

  1. Common Mormon
  2. Morphinae
  3. Golden Birdwing
  4. Delias Eucharis

Answer: (3)
A Himalayan butterfly known as Golden Birdwing (Troides aeacus) has been discovered as India’s largest butterfly after 88 years

Q5. Who has launched the ‘Compact XL’ system for conducting a wide range of tests, including RT-PCR tests for covid-19?

  1. MyLab
  2. ICMR
  3. ICGEB
  4. NCCS

Answer: (1)
Pune-based molecular diagnostics firm Mylab Discovery Solutions has launched the ‘Compact XL’ system for conducting a wide range of tests, including RT-PCR tests for covid-19

SEBI Grade A Test Series

Q6. Who has collaborated with NVIDIA to establish India’s first ‘NVIDIA AI Technology Centre’ (NVAITC)?

  1. IIT Delhi
  2. IIT Mumbai
  3. IIT Roorkee
  4. IIT Hyderabad

Answer: (4)
The Indian Institute of Technology Hyderabad (IITH) is collaborating with NVIDIA, a multinational technology company, to establish India’s first ‘NVIDIA AI Technology Centre’ (NVAITC) to accelerate research on Artificial Intelligence and its commercial adoption

Q7. Who has announced an MoU with IIT Alumni Council for COVID-19 disease research and patient data analysis?

  1. CSIR
  2. ICMR
  3. DRDO
  4. ISRO

Answer: (1)
CSIR Institute of Genomics and Integrative Biology (IGIB) and IIT Alumni Council announce a MoU for COVID-19 disease research and patient data analysis.

Q8. Name the state that has topped market borrowings among States in the country?

  1. Kerala
  2. Andhra Pradesh
  3. Tamil Nadu
  4. Madhya Pradesh

Answer: (3)
Tamil Nadu has so far raised Rs 30,500 crore in the fiscal 2020-21 and has topped market borrowings among States in the country. Tamil Nadu has accounted for 17% of the borrowings done through the issue of bonds, known as state development loans, according to data from the Reserve Bank of India (RBI)

Q9. Who has announced a new partnership with ministry of new and renewable energy (MNRE) to increase collaboration for clean energy development?

  1. World Bank
  2. New Development Bank
  3. AIIB
  4. US Agency for International Development

Answer: (4)
The US Agency for International Development (USAID) and India’s ministry of new and renewable energy (MNRE) have announced the launch of a new partnership to increase India- US collaboration for clean energy development.

Q10. Name the CEO of Union Bank of India?

  1. R.Kamath
  2. Rajkiran Rai
  3. Albert Tauro
  4. S. Reddy

Answer: (2)
Union Bank of India CEO Rajkiran Rai gets 2-year extension. Rai’s term, which was to end on June 30, 2020 has now been extended till May 31, 2022, or until further orders

You may also like to read: Current Affairs Quiz July 23rd 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more July quizzes

Tags: Current Affairs Quiz July 24th & 25th 2020, Daily Current Affairs Quiz July 24th & 25th 2020, Current Affairs Quiz July 24th & 25th 2020 Daily