Current Affairs Quiz July 23rd 2020

July 23, 2020
Current Affairs Quiz July 23rd 2020

Here is the Current affairs quiz July 23rd 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz July 23rd 2020

Q1. Who became 66th chess Grandmaster of India?

  1. G Akash
  2. Visakh NR
  3. Gukesh
  4. Iniyan

Answer: (1)
Tamil Nadu’s G Akash became the country’s 66th chess Grandmaster while his statemate M Pranesh and Goa’s Ameya Audi earned International Master titles.

Q2. Who has recently signed an MoU with Indian Coast Guard to boost maritime relations?

  1. Borneo Coast Guard
  2. Malaysia Coast Guard
  3. Vietnam Coast Guard
  4. Indonesia Coast Guard

Answer: (4)
In a significant step towards bolstering the comprehensive strategic partnership between India and Indonesia, a MoU has been signed between the Indian Coast Guard and Indonesia Coast Guard.

Q3. Who has been appointed to the Central Government’s committee on Science, Technology and Innovation Policy 2020 (STIP 2020)?

  1. Binny Bansal
  2. Sijo George
  3. Ankur Jain
  4. Nithin Kamath

Answer: (2)
Sijo Kuruvilla George has been appointed to the Central Government’s committee on Science, Technology and Innovation Policy 2020 (STIP 2020). He is a founding CEO of Startup Village and founder of Re-think Foundation.

Q4. Who has been appointed as Group Chief Executive Officer of UK India Business Council?

  1. Shrikant Madhav Vaidya
  2. Injeti Srinivas
  3. Jayant Krishna
  4. Sijo Kuruvilla George

Answer: (3)
The UK India Business Council has appointed Jayant Krishna as its new Group Chief Executive Officer

Q5. Who has become the highest paid celebrity of Instagram?

  1. Kylie Jenner
  2. Cristiano Ronaldo
  3. Kim Kardashian
  4. Dwayne ‘The Rock’

Answer: (4)
Dwayne ‘The Rock’ Johnson has become the highest paid celebrity of Instagram by dethroning Kylie Jenner who is now number two at an estimated $986,000 per post. Cristiano Ronaldo charged about $ 889,000 per post, and Kim Kardashian could charge $ 858,000. American singer Ariana Grande is now out of top five, charging about $ 853,000.

SEBI Grade A Test Series

Q6. Who has signed an memorandum of understanding (MoU) with the Central Board of Direct Taxes (CBDT) to facilitate the sharing of data?

  1. RBI
  2. SEBI
  3. SBI
  4. NABARD

Answer: (2)
The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has announced the signing of a memorandum of understanding (MoU) with the Central Board of Direct Taxes (CBDT) to facilitate the sharing of data between Sebi and CBDT on an automatic and regular basis

Q7. Name the country that has launched ‘Digital Haat’ for sacrificial animals before Eid-Ul-Azha?

  1. India
  2. Pakistan
  3. Iraq
  4. Bangladesh

Answer: (4)
The government of Bangladesh has launched a ‘Digital Haat’ for online sale and purchase of sacrificial animals ahead of the festival of Eid-Ul-Azha

Q8. Name the country that has formally withdrawn from the World Health Organization?

  1. USA
  2. China
  3. India
  4. France

Answer: (1)
The United States has formalized its intent to withdraw from the World Health Organization (WHO)

Q9. Name the countries that have eliminated measles and rubella, ahead of 2023 target?

  1. Mauritius and Maldives
  2. Maldives and Nepal
  3. Sri Lanka and Maldives
  4. Sri Lanka and Mauritius

Answer: (3)
Maldives, Sri Lanka eliminate measles and rubella, ahead of 2023 target.

Q10. Name the multilateral institute has released $50 million in the first tranche of assistance to L&T Infrastructure Finance Ltd for funding Renewable Energy?

  1. ADB
  2. AIIB
  3. NDB
  4. World Bank

Answer: (2)
Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has released $50 million in the first tranche of assistance to L&T Infrastructure Finance Ltd for funding Renewable Energy projects in the country. The Bejing-based a multilateral development bank, which invests in sustainable infrastructure, has sanctioned total $100 million loan to unit of L&T Finance Holdings.