Current Affairs Quiz July 22nd 2020

July 22, 2020

Here is the Current affairs quiz July 22nd 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz July 22nd 2020

Q1. Name the state where Asia’s largest solar plant has been unveiled?

  1. Madhya Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Haryana
  4. Odisha

Answer: (1)
Prime Minister Narendra Modi has dedicated to the nation Asia’s largest 750 MW Rewa ultra mega solar plant in Madhya Pradesh via video conferencing on July 10.

Q2. Name the multilateral institution that has signed a loan agreement of $400 million with Government of India to enhance support for the Namami Gange programme?

  1. IMF
  2. Asian Development Bank
  3. World Bank
  4. New Development Bank

Answer: (3)
The World Bank and the Government of India has signed a loan agreement to enhance support for the Namami Gange Programme that seeks to rejuvenate the Ganga river.  The USD 400 million operation comprises a loan of USD381 million and a proposed guarantee of up to USD19 million. The Second National Ganga River Basin Project will help stem pollution in the iconic river and strengthen the management of the river basin, which is home to more than 500 million people.

Q3. Who will broadcast its first- ever ‘News Magazine’ programme in Sanskrit titled ‘Sanskrit Saptahiki’?

  1. Sanskar TV
  2. Zee TV
  3. Doordarshan
  4. All India Radio

Answer: (4)
The All India Radio (AIR) will broadcast its first- ever ‘News Magazine’ programme in Sanskrit. The programme titled, ‘Sanskrit Saptahiki’, will air from Saturday onwards and will be of 20 minutes duration. It can be heard on All India Radio FM News Channel (100.1 MHz frequency) every Saturday with a repeat broadcast on Sundays.

Q4. Name the bank that has entered into an arrangement with Star Health and Allied Insurance Co to offer a wide range of health insurance options to its customers?

  1. Catholic Syrian Bank
  2. Karur Vysya Bank
  3. City Union Bank
  4. DCB Bank

Answer: (2)
Karur Vysya Bank has entered into an arrangement with Star Health and Allied Insurance Co to offer a wide range of health insurance options to its customers

Q5. Name the bank that has launched a subscription-based savings account ‘Bhavishya’?

  1. Airtel Payments Bank Limited
  2. India Post Payments Bank Limited
  3. Paytm Payments Bank Limited
  4. Fino Payments Bank Limited

Answer: (4)
Fino Payments Bank Limited has announced the launch of a savings account scheme for minors aged between 10-18 years. ‘Bhavishya’, a subscription-based savings account, can be opened by paying a nominal amount

SEBI Grade A Test Series

Q6. Name the state that has named Indian Agricultural Research Institute (IARI) new administrative and the academic building after Bharatiya Jan Sangh founder Late Dr. Shyama Prasad Mukherjee?

  1. Jharkhand
  2. Odisha
  3. West Bengal
  4. Uttar Pradesh

Answer: (1)
The Indian Agricultural Research Institute (IARI), Jharkhand new administrative and the academic building have been named after Bharatiya Jan Sangh founder Late Dr. Shyama Prasad Mukherjee on his 119th birth anniversary

Q7. Name the state that has launched ‘Self Scan app’ to scan documents?

  1. Jharkhand
  2. Odisha
  3. West Bengal
  4. Uttar Pradesh

Answer: (3)
West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee has launched an indigenously developed mobile application ‘Self-Scan’ to help people scan important documents and keep them stored on their mobile phones

Q8. Who has entered into a strategic partnership with Ola app for seamless and superlative payment experience?

  1. Paytm
  2. PhonePe
  3. MobikWik
  4. Amazon Pay

Answer: (2)
Ola, India’s leading mobility platform and one of the world’s largest ride-hailing companies, has entered into a strategic partnership with PhonePe, India’s leading payments platform. With this integration, Ola users can now enjoy a seamless and superlative payment experience on the Ola app

Q9. Who has partnered to provide digital skills to more than 1 lakh youth in the country?

  1. Amazon
  2. Google
  3. Facebook
  4. Microsoft

Answer: (4)
Microsoft and the National Skill Development Corporation (NSDC) has partnered to provide digital skills to more than 1 lakh youth in the country over the next 12 months amid the covid-19 crisis

Q10. Who has announced its partnership with Mastercard to revolutionise domestic and cross-border payments and remittances through Mastercard Send?

  1. State Bank of Mauritius
  2. JPMorgan Chase & Co
  3. Industrial and Commercial Bank Of China Ltd
  4. State Bank of India

Answer: (1)
State Bank of Mauritius, the first bank to receive universal banking license from the Reserve Bank of India, has announced its partnership with Mastercard to revolutionise domestic and cross-border payments and remittances through Mastercard Send . The customers of the bank will now be able to make real time domestic business-to-consumer (B2C) transfers quickly and efficiently using Mastercard Send

You may also like to read: Current Affairs Quiz July 20th & 21st 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more July quizzes

Tags: Current Affairs Quiz July 22nd 2020, Daily Current Affairs Quiz July 22nd 2020, Current Affairs Quiz July 22nd 2020 Daily