Current Affairs Quiz July 1st 2020

July 1, 2020
Current Affairs Quiz July 1st 2020

Here is the Current affairs quiz July 1st 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz July 1st 2020

Q1. Name the country for which World Bank has approved $1.05 billion to help Bangladesh create quality jobs and accelerate economic recovery from the COVID-19?

  1. Bangladesh
  2. Nepal
  3. Sri Lanka
  4. Chile

Answer: (1)
The World Bank has approved $1.05 billion for three projects to help Bangladesh create quality jobs and accelerate economic recovery from the COVID-19 (coronavirus) pandemic as well as build resilience to future crises.

Q2. Name the country to which EXIM has extended USD 20.1 mn credit line?

  1. Panama
  2. Costa Rica
  3. Honduras
  4. Nicaragua

Answer: (4)
Export-Import Bank of India (Exim Bank) has extended a line of credit (LOC) of USD 20.10 million to the government of Nicaragua for reconstruction of Aldo Chavarria Hospital

Q3. Name the country which has committed 200 million Euros for India’s COVID-19 response?

  1. France
  2. Russia
  3. China
  4. Japan

Answer: (1)
France and India signed an agreement committing 200 million euros to increase the state and central governments’ capacities to support India’s most vulnerable people in the wake of the COVID-19 crisis.

SEBI Grade A Test Series

Q4. Who will be launching ‘Decarbonising Transport in India’ project in collaboration with International Transport Forum (ITF)?

  1. DMRC
  2. IIT Delhi
  3. NITI Aayog
  4. Ministry of Transport

Answer: (3)
NITI Aayog will be launching ‘Decarbonising Transport in India’ project in collaboration with the International Transport Forum. The main aim of the project will be to develop a pathway towards a low-carbon transport system for India

Q5. The Reserve Bank of India (RBI) has enhanced the withdrawal limit for the customers of Punjab and Maharashtra Co-operative (PMC) Bank to _____

  1. Rs 50,000
  2. Rs 1 lakh
  3. Rs 1.50 lakh
  4. Rs 2 lakh

Answer: (2)
The Reserve Bank of India (RBI) has enhanced the withdrawal limit for the customers of Punjab and Maharashtra Co-operative (PMC) Bank to Rs 1 lakh from Rs 50,000. The banking regulator has also extended the restrictions on PMC Bank by six months till December 22, 2020

Q6. How many member countries are there in Eurasian group?

  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Answer: (4)
The Eurasian Group is a regional body comprising nine countries: India, Russia, China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan and Belarus.

Q7. Name the bank which has joined hands with fintech startup “Affordplan” to launch ‘Swasth Card’?

  1. Yes Bank
  2. SBI
  3. ICICI Bank
  4. Axis Bank

Answer: (1)
Yes Bank has partnered with fintech startup “Affordplan” to launch ‘Swasth Card’, a co-branded healthcare card, under Swasth program.

Q8. Who has been appointed as new as the Chief Executive Officer of the Professional Risk Managers’ International Association of its India office?

  1. Sandeep Bakhshi
  2. MD Ranganath
  3. Nirakar Pradhan
  4. Kaizad Bharucha

Answer: (3)
Dr Nirakar Pradhan has appointed as new as the Chief Executive Officer of the Professional Risk Managers’ International Association (PRMIA) of its new India office

Q9. Who has organized India’s first Virtual Healthcare and Hygiene EXPO 2020?

  1. ASSOCHAM
  2. Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry
  3. Confederation of indian industry
  4. ICMR

Answer: (2)

Q10. Name the bank which has recently partnered with four insurers to sell their products?

  1. UCO Bank
  2. Canara Bank
  3. Punjab Singh Bank
  4. Punjab National Bank

Answer: (1)
State-run UCO Bank tied up with four insurers to offer various insurance products to its customers through its network of branches across the country. The lender teamed up with SBI Life Insurance Company, the Oriental Insurance Company and Religare Health Insurance Company, Star Health and Allied Insurance Company for selling their products

You may also like to read: Current Affairs Quiz June 29th & 30th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more July quizzes

Tags: Current Affairs Quiz July 1st 2020, Daily Current Affairs Quiz July 1st 2020, Current Affairs Quiz July 1st 2020 Daily