Current Affairs Quiz July 18th & 19th 2020

July 19, 2020

Here is the Current affairs quiz July 18th & 19th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz July 18th & 19th 2020

Q1. Name the bank that has offered ZipDrive instant auto loans to customers in 1,000 cities across India?

  1. HDFC Bank
  2. Axis Bank
  3. ICICI Bank
  4. Kotak Mahindra Bank

Answer: (1)
HDFC Bank will offer ZipDrive instant auto loans to customers in 1,000 cities across India. ZipDrive is HDFC Bank’s instant auto loan disbursal product for customers with pre-approved offer. The product will now be available in tier 2 and 3 cities across India.

Q2. Name the author of book titled ‘Overdraft: Saving the Indian Saver’?

  1. Subbarao
  2. Raghuram Rajan
  3. Urjit Patel
  4. Shaktikanta Das

Answer: (3)
Titled ‘Overdraft: Saving the Indian Saver’, the book focuses on the non-performing assets (NPAs) issue that has afflicted Indian banking in recent years, its causes and Mr. Urijit Patel’s efforts as the RBI Governor in dealing with it

Q3. Who has been named as the men’s ‘cricketer of the year’ at Cricket South Africa’s (CSA) annual awards ceremony?

  1. Faf du Plessis
  2. Quinton de Kock
  3. David Miller
  4. Vernon Philander

Answer: (2)
White-ball skipper Quinton de Kock was named the men’s ‘cricketer of the year’ at Cricket South Africa’s (CSA) annual awards ceremony, held virtually due to the COVID-19 pandemic. Pacer Lungi Ngidi was named ODI and T20 player of the year while David Miller was voted the fans’ favourite player

Q4. Who has been conferred with the 2020 Diana Award for her “Recycler App”?

  1. Priyanshi Somani
  2. Akrit Jaswal
  3. Aravind Chithambaram
  4. Freya Thakral

Answer: (4)
A 13-year-old student of the British School New Delhi, Freya Thakral has received the 2020 Diana Award for her “Recycler App”. She developed this App to connect users with waste-handlers as a measure to help the ragpickers of Delhi.

SEBI Grade A Test Series

Q5. Name the company that has partnered with CBSE to launch curriculum on digital safety?

  1. Google
  2. Microsoft
  3. Facebook
  4. Apple

Answer: (3)
The Central Board of Secondary Education (CBSE) and Facebook have partnered to launch curriculum on digital safety and online well-being and Augmented Reality for students and educators

Q6. Name the state that has become the first state in the country where 100% households have liquefied petroleum gas connections?

  1. Himachal Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Andhra Pradesh
  4. Assam

Answer: (1)
Himachal Pradesh has become the first state in the country where 100% households have liquefied petroleum gas (LPG) connections. Interacting with the beneficiaries of ‘Himachal Grihini Suvidha Yojana’ through video conferencing

Q7. Name the country that has successfully launched its Ofek 16 reconnaissance satellite into low Earth orbit?

  1. USA
  2. Israel
  3. China
  4. Russia

Answer: (2)
Israel has launched its Ofek 16 reconnaissance satellite into low Earth orbit, marking the latest addition to a fleet deployed over the past 20 years.

Q8. Name the company that has announced the successful completion of India’s First No-Permission No-Takeoff (NPNT) compliant drone flight?

  1. TechEagle
  2. ideaForge
  3. Indrone Solutions
  4. Quidich

Answer: (4)
Quidich is proud to announce the successful completion of India’s First No-Permission No-Takeoff (NPNT) compliant drone flight on the A200 Remotely Piloted Aircraft System (RPAS).

Q9. Who has successfully secured a podium place at the first edition of the Virtual Race Across America (VRAAM) 2020?

  1. Amit Samarth
  2. Srinivas Gokulnath
  3. Bharat Pannu
  4. Amrit Singh

Answer: (3)
Lt. Col. Bharat Pannu, a serving Indian Army Officer created history by successfully securing a podium place at the first edition of the Virtual Race Across America (VRAAM) 2020 and became the first Indian ever to win a podium place at an international ultracycling race.

Q10. Name the state/UT that will launch the campaign ‘Paudhe lagao, Paryavaran Bachao’?

  1. Delhi
  2. Chandigarh
  3. Uttar Pradesh
  4. Himachal Pradesh

Answer: (1)
The Delhi government will organize a mega tree plantation drive under the campaign ‘Paudhe lagao, Paryavaran Bachao’.

You may also like to read: Current Affairs Quiz July 17th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more July quizzes

Tags: Current Affairs Quiz July 18th & 19th 2020, Daily Current Affairs Quiz July 18th & 19th 2020, Current Affairs Quiz July 18th & 19th 2020 Daily