Current Affairs Quiz January 9th 2021

January 10, 2021
Current Affairs Quiz January 9th 2021

Here is the Current affairs quiz January 9th 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 9th 2021

Q1. Who has sworn in as the new Chief Justice of Sikkim High Court?

  1. Jitendra Kumar Maheshwari
  2. Vikram Nath
  3. Sanjay Yadav
  4. Sanjay Karol

Answer: (1)
Justice Jitendra Kumar Maheshwari has sworn in as the new Chief Justice of Sikkim High Court.

Q2. Who has sworn in as first woman Chief Justice of the High Court for the State of Telangana?

  1. Madhavi Goradia
  2. Menaka Guruswamy
  3. Anitha Shenoy
  4. Hima Kohli

Answer: (4)
Justice Hima Kohli was sworn in as the new chief justice of Telangana high court.  She is the first woman chief justice of the Telangana high court

Q3. Name the state that has launched Krishi Sanjeevani vans recently?

  1. Tamil Nadu
  2. Karnataka
  3. Punjab
  4. Haryana

Answer: (2)
Karnataka state has launched Krishi Sanjeevani vans in Bengaluru. The 40 vans flagged off will reach out to the agriculture fields to test soil, water and suggest remedies for pest control to improve yield.

Q4. Who has taken over as the first Chief Information Officer of the US Army?

  1. John M Murray
  2. Gary L Thomas
  3. Raj Iyer
  4. Charles W Ray

Answer: (3)
Indian-American Dr. Raj Iyer has taken over as the first Chief Information Officer of the US Army, after the Pentagon created the position in July 2020.

RBI Grade B Test Series

Q5. National Statistical Office has projected that Indian Economy will contract by ______ in 2020-21

  1. 8.9%
  2. 7.7%
  3. 7.1%
  4. 6.9%

Answer: (2)
The GDP of India is expected to contract by 7.7 percent in the current fiscal year 2020-21, as per the first advanced estimates released by the National Statistical Office (NSO)

Q6. Who has announced the launch of its latest pan-India investor awareness campaign #PaisonKoRokoMat?

  1. Axis Mutual Fund
  2. Baroda Mutual Fund
  3. BNP Paribas Mutual Fund
  4. IDFC Mutual Fund

Answer: (4)
IDFC Mutual Fund announced the launch of its latest pan-India investor awareness campaign #PaisonKoRokoMat, nudging savers to become investors. With this new campaign, IDFC Mutual Fund aims to shift the conversation regarding wealth creation from the traditional to the contemporary

Q7. The Reserve Bank of India (RBI) has operationalised a College of Supervisors (CoS) to further strengthen supervision over regulated entities. Name the head of College of Supervisors?

  1. S. Vishwanathan
  2. Viral V. Acharya
  3. S. Mundra
  4. Gandhi

Answer: (1)
The Reserve Bank of India (RBI) has fully operationalised a College of Supervisors (CoS) to further strengthen supervision over regulated entities. The Cos will be headed by former deputy governor N S Viswanathan and will have five other members. They include former State Bank of India Managing Director Arijit Basu, former HDFC Bank Deputy Managing Director Paresh Sukhankar, S Raghunath of Banglore IIM, Tadhagatha Bandyophyay of Ahemadabad IIM and Subrata Sarkar of IGIDR, Mumbai

Q8. Who has been appointed as Chief Justice of the Gauhati High Court?

  1. Ravi Ranjan
  2. Ravi Vijay Kumar Malimath
  3. Sudhanshu Dhulia
  4. Indrajit Mahanty

Answer: (3)

Q9. Name the bank that has collaborated with IIT Kanpur to set up a ‘Fintech Innovation Centre (FIC)’?

  1. State Bank of India
  2. Punjab National Bank
  3. HDFC Bank
  4. Canara Bank

Answer: (2)
Punjab National Bank has announced an alliance with IIT Kanpur and the Foundation for Innovation & Research in Science & Technology (FIRST) for establishing an innovation centre at the institute’s campus. Under this partnership, PNB and IIT Kanpur will set up a ‘Fintech Innovation Centre (FIC)’ as a vehicle to research and develop technological solutions to address challenges and explore opportunities in the BFSI space

Q10. Name the author of book titled “Right Under our Nose”?

  1. R Giridharan
  2. Kaushik
  3. Rajinder Sachar
  4. Amish Tripathi

Answer: (1)

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 8th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 9th 2021, Daily Current Affairs Quiz January 9th 2021, Current Affairs Quiz January 9th 2021 Daily