Current Affairs Quiz January 8th 2021

January 9, 2021
Current Affairs Quiz January 8th 2021

Here is the Current affairs quiz January 8th 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 8th 2021

Q1. Who will head the Google Cloud in Asia-Pacific region?

  1. Karan Bajwa
  2. Astro Teller
  3. Nikesh Arora
  4. Ram Shriram

Answer: (1)
Google Cloud has appointed its India MD Karan Bajwa as its new leader for Asia-Pacific. Bajwa will lead all regional revenue and go-to-market operations for Google Cloud, including on Google Cloud Platform (GCP) and Google Workspace

Q2. Name the multilateral institution that has signed 2 loan agreements of USD 646 for upgrading State Highway and District Road Network in Andhra Pradesh?

  1. Asian Development Bank
  2. World Bank
  3. New Development Bank
  4. IMF

Answer: (3)
Government has signed two loan agreements of USD 646 million with New Development Bank for upgrading State Highway Network and District Road Network in Andhra Pradesh. Finance Ministry said, the first project is Andhra Pradesh Roads and Bridges Reconstruction Project comprising widening of 1,600 kilometre of State Highways to double lane and reconstructing dilapidated bridges on the State Highway network

Q3. Who has been appointed British High Commissioner to the Republic of India?

  1. Leonard Addison
  2. Alex Ellis
  3. William Edward David Allen
  4. Anthony Eden

Answer: (2)

Q4. India’s economy is estimated to contract by ____ in the fiscal year 2020-21 as per World Bank

  1. 5.6%
  2. 6.8%
  3. 8.3%
  4. 9.6%

Answer: (4)
World Bank has projected the Indian economy to contract by 9.6 per cent in the fiscal year 2020-21, in its Global Economic Prospects report.

Papertyari SEBI Grade A 2021 course

Q5. Which has become first urban co-operative bank to transition to Small Finance Bank?

  1. Shivalik Mercantile Co-operative Bank
  2. Saraswat Cooperative Bank
  3. Cosmos Cooperative Bank
  4. Shamrao Vithal Cooperative Bank

Answer: (1)
With the Reserve Bank of India (RBI) approving commercial banking licence for Shivalik Mercantile Co-operative Bank (SMCB), it has become India’s first urban co-operative bank (UCB) to transition to a Small Finance Bank (SFB). SMCB will begin its banking operations from April 2021 onwards under the name Shivalik Small Finance Bank (SSFB).

Q6. Who has sworn in as the Chief Justice of Andhra Pradesh High Court recently?

  1. Kaushal Jatender Thakar
  2. Rajan Roy
  3. Arup Kumar Goswami
  4. Rajiv Joshi

Answer: (3)
Justice Arup Kumar Goswami has sworn in as the Chief Justice of Andhra Pradesh High Court

Q7. The Reserve Bank of India has introduced the Legal Entity Identifier (LEI) for large value transactions over _______in Centralised Payment Systems

  1. Rs 25 lakhs
  2. Rs 50 lakhs
  3. Rs 75 lakhs
  4. Rs 100 lakhs

Answer: (2)
The Reserve Bank of India has introduced the Legal Entity Identifier (LEI) for large value transactions over Rs 50 lakhs in Centralised Payment Systems, which will be effective from April 1, 2021. The 20-digit LEI number is used to uniquely identify parties to financial transactions worldwide while improving the quality and accuracy of financial data systems for better risk management post the global financial crisis.

Q8. Where Khelo India Ice Hockey Tournament has been organized recently?

  1. Gulmarg
  2. Shimla
  3. Raipur
  4. Chiktan

Answer: (4)
In UT Ladakh, Khelo India Ice Hockey Tournament organised at Chiktan in Kàrgil district. Alongwith 11 teams from different villages of Chiktan, for the first time two Women Teams of Chiktan also  participated in the Khelo India Games.

Q9. Name the author of book titled ‘India’s 71-Year Test: The Journey to Triumph in Australia’?

  1. Kaushik
  2. Gautam Bhattacharya
  3. Boria Majumdar
  4. Mayanti Langer

Answer: (1)

Q10. India has conducted a successful test of the MRSAM, a medium-range surface-to-air missile system. The MRSAM is jointly developed by India with which other country?

  1. Australia
  2. USA
  3. Israel
  4. Japan

Answer: (3)
Israel Aerospace Industries and the Indian government’s Defence Research and Development Organisation conducted a successful test of the MRSAM, a medium-range surface-to-air missile system. MRSAM was jointly developed by IAI and DRDO over the last several years

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 7th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 8th 2021, Daily Current Affairs Quiz January 8th 2021, Current Affairs Quiz January 8th 2021 Daily